Bakan Yıldız, Afşin-elbistan B Termik Santrali Kesin Kabulü İçin Düzenlenen Kokteyle Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davası ile ilgili, "Biz argümanlarımızı ortaya koyduk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davası ile ilgili, "Biz argümanlarımızı ortaya koyduk. Bu konuda vatandaşlarımızın ve Türkiye'nin hakkını, olması gereken yerde bulmak istiyoruz" dedi.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali kesin kabulü için Rixos Otel'de düzenlenen kokteyle katılan Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerjisinin yüzde 90-95'ini ithal eden bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2008-2009 yılında yüzde 21-25 civarında ithalat yaptığına işaret eden Yıldız, ithalatın büyük bölümünün enerji olduğunu ifade etti. Yıldız, Türkiye'nin yerli kaynaklarını lehine çevirecek bir yapının içerisine girmesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, son 8 yılda Türkiye'deki enerji
sektöründe yüzde 6-10 arasında bir büyüme gerçekleştiğini kaydetti.Enerji sektöründe büyümeyi özel sektörlerle yapmaya kararlı oldukların belirten Enerji Bakanı Yıldız, bu alanda bütün yatırımları destekleyeceklerini söyledi. Kömürün enerji sektöründeki önemine değinen Yıldız, enerjide kömürün kullanılmasında temiz çevre faktörü olmasının önemine dikkat çekti. Yıldız, "Temiz kömür olmayan herhangi bir yapılanmanın içinde olmayacağız" dedi.
Yıldız, kokteylden ayrılışında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin 'İslam Kalkınma Bankası Başkanı ile bir araya geldiniz. 2 milyarlık proje kapıda. Bu konuda enerji ile ilgili neler yapılacak, bunlar gündeme geldi mi' sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi:
"Son derece verimli bir toplantı gerçekleşti. Bildiğiniz gibi Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte yerli kaynakların hareket geçirebilmesi ve bunların kredilenmesi üzerine koşuldu. Bunun yanı sıra Orta Asya'daki projelerde de beraber çalışabileceğimize de söylediler. Ulaştırma sektörü ile beraber enerji sektörünün en önemli pay alacak sektörler olduğu kanaatlerini belirttiler. Biz de enerji sektörü olarak en az burada 1.5 milyar dolara yakın payın alması gerektiğini kendilerine ifade
ettik. Rüzgar santralleri ile alakalı hidroelektrik santralleri ve diğer enerji kaynakları ile ilgili bir kaynak aktarabileceklerini söylediler. Bizde kendilerini özel sektörle bu manada buluşturacağız."
Bakan Yıldız, İslam Kalkınma Bankası'nın kendilerine 1 milyar dolar teklifte bulunulduğunu, bu rakamın yükseltilmesi için önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.
Yıldız, Libananco davasına ilişkin soru üzerine, "Gelişmeleri almak için sabah akşam günde iki kez görüşüyorum Şu anda orada bizim için bir problem görünmüyor. Bildiğiniz gibi Libananco yetkilendirilmesi alakalı yani yetkisi var mıdır yok mudur onun için. Dava esastan değil, usul açısından görülüyor. Biz argümanlarımızı ortaya koyduk. Ciddi önemli hazırlık safhası geçirdik. Bu konuda vatandaşlarımızın ve Türkiye'nin hakkının olması gereken yerde bulmak istiyoruz" dedi. Başka bir gazetecinin 'En kötü
senaryoyu düşündünüz mü' yönündeki sorusu üzerine Yıldız, "Şu anda o safhada değiliz" yanıtını verdi.
Bir gazetecinin küresel ısınmaya karşı İstanbul'da eylem yapılacağı ve eylemcilerin 1 saat elektriği keseceği yönündeki sözleri üzerine Yıldız, "Bizim öncelikli elektrik hizmeti hastanelerde merkezlerde görülüyor. Bu hizmetlerin aksamayacağını düşünüyorum" dedi.