ABD'den 40 yılın en geniş sağlık reformu

ABD son 40 yılın en büyük sağlık reformunu hayata geçiriyor. Temsilciler Meclisi tarafından onay alan paket, 32 milyon ABD'liyi sigorta sistemine dahil edecek.

ABD'den 40 yılın en geniş sağlık reformu
ABD Temsilciler Meclisi bir yıl süren yoğun tartışmaların ardından sağlık reformu tasarısını onayladı. Pazar günü gerçekleştirilen oylamada, üyelerin 219'u tasarı için "evet", 212'si ise "hayır" oyu kullandı. Böylece Obama hükümeti, tasarının meclisten geçmesi için gereken 216 oyun üzerinde bir sayıya erişmiş oldu.

Reform paketinin temel bileşenlerini içeren kısmı Obama'nın imzalamasının ardından yasalaşacak, ek maddeler ise gelecek hafta Senato'da görüşülecek.

Son ana karar lobi faaliyeti yürüten Obama'nın, gereken oy çoğunluğuna kürtaj karşıtı demokratlar ve cumhuriyetçilerle uzlaşarak ulaşabilmesi dikkat çekti.

Oylama sonrası açıklamada bulunan ABD Başkanı Barack Obama, yasayapıcılara teşekkür ederken, bu kararın kolay alınmadığını ifade etti. Obama, paketin sağlık sorunlarının tümünü çözmeyeceğini ancak doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti.

Sağlık reform paketi 10 yılda 940 milyar dolarlık harcamayı içeriyor. Beyaz Saray'a göre ABD'nin bütçe açığını yaklaşık 130 milyar dolar düşürmesi beklenen yasa, 32 milyon Amerikalının sağlık sigortası sistemine katılmasını sağlayacak.

Reform, sağlık sigortasının zorunlu hale getirilmesi ve yoksullara sağlanan sigorta kapsamının genişletilmesi gibi konuları içeriyor.

Diğer yandan, yeni yasayla sigorta şirketleri artık geçmişteki sağlık sorunlarını mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddedemeyecek. Reform, sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde arttırması da yasaklıyor.