Bakan Çelik'in, Alevi Toplumu Önderleriyle Görüşmesi Sona Erdi

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin yeniden düzenlenmesi ve cemevlerinin statüsüyle ilgili bakanlık bünyesinde danışma heyetleri kurulmasına karar verildiğini belirterek, 'Gönül arzu eder ki din kültürüyle ilgili süreç bu önümüzdeki dönem için yetişsin ve bununla ilgili düzenlemeler yapılsın

  Devlet Bakanı Faruk Çelik , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin yeniden düzenlenmesi ve cemevlerinin statüsüyle ilgili bakanlık bünyesinde danışma heyetleri kurulmasına karar verildiğini belirterek , " Gönül arzu eder ki din kültürüyle ilgili süreç bu önümüzdeki dönem için yetişsin ve bununla ilgili düzenlemeler yapılsın . Cemevlerinin statüsüyle ilgili çalışmayı yapacak heyet de nereye , ne şekilde uyarlanacağı konusunda önümüze bir rapor koysun " dedi .
Bakan Çelik , Rixos Otel ' de Alevi dernekleri temsilcileri , akademisyenler ve Alevi toplumunun kanaat önderleriyle bir araya geldi . Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik , toplantıya 58 kişinin davet edildiğini ancak , 52 kişinin katıldığını bildirdi . Birkaç kişinin mazeretinden dolayı katılamadığını , 2-3 kişinin de katılmayacağını beyan ettiğini kaydeden Çelik , birkaç saatlik bir değerlendirme yapmayı planladıklarını ancak , bütün konuların enine boyuna katılımcılar
tarafından dile getirildiğini ve zamanın uzadığını söyledi . Toplantının ana konusunun Alevi çalıştayları bittikten sonra yani 30 Ocak ' tan sonra yaptıkları çalışmalar hakkında heyeti bilgilendirmek olduğunu belirten Bakan Çelik , Madımak ' la ilgili gelinen noktayı temsilcilere anlattığını söyledi . Madımak Oteli ' nin kamulaştırılması , otelin kapatılması noktasındaki görüş birliğini hatırlatan Çelik , " O konuyla ilgili çalışmaları başlattığımızı arkadaşlara ifade ettik " dedi .
Diğer iki önemli konunun da Alevilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yalnız din kültürü olarak verilmesi olduğunu belirten Çelik , bu konunun çalıştaylarda karar altına alındığını belirterek , " Anayasa ' nın 24 . maddesinin 2 . bölümünde olan din eğitimi konusunun ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi konusunun bir uzmanlar heyeti tarafından ele alınarak neticelendirilmesi konusunda bir görüş birliğimiz oldu " dedi .
Diğer önemli konunun da cemevlerinin statüsü olduğunu belirten Çelik , " Bunun hukuk sistemimize nasıl uyarlanacağı konusunda da hukukçulardan oluşan , Alevilerden ve diğer kesimlerden oluşan bir danışma birimin oluşması ve o birim neticesinde hukuk sistemimize bunun nasıl uyarlanacağı konusunda hızlı olarak çalışmanın yapılması konusunda karşılıklı değerlendirmeler oldu " diye konuştu .
Tekrar bir araya gelindiğinde bu heyetlerin kurulmuş olmasını istediklerini belirten Çelik , heyetlerdeki üyelerinin tespiti konusunda aceleci davranılmasını istediğini da bildirdi . Bu çalışmalara ilişkin belirlenen bir takvim olup olmadığının sorulması üzerine Çelik , " Bu görüşmeleri birlikte sürdüreceğiz . Ne kadar hızlı heyet üyelerinin oluşumunu gerçekleştirirsek , onların da çalışıp netice ortaya koymaları o derece seri , hızlı olacak . Gönül arzu eder ki din kültürüyle ilgili süreç bu önümüzdeki dönem
için yetişsin ve bununla ilgili düzenlemeler yapılsın . Cemevlerinin statüsüyle ilgili çalışmayı yapacak heyet de nereye , ne şekilde uyarlanacağı konusunda önümüze bir rapor koysun . Bu konuda genelde bir değerlendirme ve konsensüs oldu . Seri olarak da önümüzdeki sürecin daha sağlıklı ve verimli kılınması konusunda diyaloglarımızı ve çalışmamızı sürdüreceğiz " yanıtını verdi .

" HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPAR "
Bakan Çelik , ' Bundan sonraki çalışmaları Alevi kuruluşları mı yapacak? Siz onların çalışmalarını mı bekleyeceksiniz? ' şeklindeki soruya da , " Alevi kuruluşları yapmayacak . Biz de kendileriyle diyalog halinde olacağız . Bakanlığımızın bünyesinde bu danışma heyetlerinin oluşmasını istediler . Fakat bu danışma heyetindeki isimler kimler olacak , onunla ilgili birlikte bir çalışma yapmamız gerekiyor . Yani takdir edersiniz ki yaygın bir sivil toplum örgütünden oluşuyor bu topluluk . O sivil örgütlerin ortaklaşa
ortaya koyabilecekleri isimler ve konunu uzmanlarının olması gerekiyor . O konuda birlikte bir çalışma yapıp , bir danışma heyetini oluşturacağız ve o danışma heyeti nasıl bin Din Kültürü müfredatı ve içeriği , cemevlerinin statüsünü nasıl olacak işin ehli olan insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacaklar . Ona göre de hükümet gereğini yapar " karşılığını verdi .
Bir gazetecinin , ' Bir ay sonra Çalıştay Raporu Bakanlar Kurulu ' na gidecekti . Süreç uzadı diyebilir miyiz? ' sorusuna ise Bakan Çelik , " Hayır süreç uzamadı . Aksine raporun tamamlanmasıyla ilgili yani bizim çalıştayların nihai raporu 1 ay sonra tamamlanacak . Raporun bitimini beklemeden konu başlıkları bilindiği için bu konuda bir çalışmanın da başlatılmasının zaman kaybını ortadan kaldırma açısından verimli olacağı düşüncesiyle bugün böyle bir toplantıyı gerçekleştirdik " yanıtını verdi .
Kurulacak heyetlerin hazırladıkları raporların , çalıştay raporlarına dahil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine ise Bakan Çelik , " Hayır bu ayrı bir çalışma olacak . Bunlar spesifik konularla ilgili . Yani Din Kültürüyle ilgili ve isteğe bağlı din eğitimiyle ilgili raporu hazırlayacak olan heyet , spesifik olarak o konuyla ilgili olacak . Cemevlerinin statüsüyle ilgili heyet sisteme nasıl uyarlanacağı konusunda çalışma yapacak . Bu şekilde çalışmalar tamamlanacak " diye konuştu .