Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlamaları

Iğdır Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Kuzey Doğa Derneği 'Dünya Sulak Alanlar Günü'nün Aralık-Karasu sulak alanında düzenlediği bir törenle kutladı.

Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlamaları
Iğdır Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Kuzey Doğa Derneği 'Dünya Sulak Alanlar Günü'nün Aralık-Karasu sulak alanında düzenlediği bir törenle kutladı.
Sulak alanda düzenlenen törene Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün ve Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Mete Türkoğlu ile çok sayıda doğa sever katıldı. İklim değişikliğinin sulak alanlar üzerindeki etkilerinin ele alındığı kutlamalarda bir konuşma yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, sulak alan olmaya aday olan Aralık-Karasu sazlıklarının Iğdır için önemli bir yer olduğunu belirtti. Sazlık alanın kesilmesi, çevrede yapılan hayvan otlatmalarından kaçak avcılığa kadar birçok tehdit altında olduğunu vurgulayan Tazegün, "Oysa ki sulak alanlar aşırı yağışlarda suyu sünger gibi çekerek sellerin oluşmasını engeller ve bu suyu tutarak depolanmasını sağlarlar. Su taşkınlarını ve erozyonu önlerler. Bu yüzden sulak alanlar değiştirilmesi gereken çorak alanlar değil, korunması ve bütün sistemler olarak akılı bir şekilde kullanılması gereken değerlerdir" dedi.
Kuzey Doğa Derneği Koordinatörü Emrah Çoban ise Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinde mevcut olan sulak alanların kışın çoğunlukla donduğunu ve bu iller içinde donmayan en önemli sulak alanın Aralık sazlıkları olduğunu hatırlattı. Aralık sazlıklarının kış aylarında özellikle su kuşları için çok önemli bir barınma alanı olmasına rağmen resmi olarak bir koruma statüsü olmadığını kaydeden Çoban, "Bu yüzden alanda yöre insanı tarafından gelişi güzel yapılar yapılmakta, atık sular sulak alana bırakılmaktadır. Bu da kuşların insanla olan çatışmasını artırmakta ve düzenli su tutan doğal göletlerde kirlenmeye sebep olmaktadır" dedi.