Yargıtay'ın kararı işsiz bıraktı

Kayseri'de, 12 Eylül döneminde yargılanan ve 5 yıl hüküm giyen bir kişi, PTT'de 11 yıl devlet memuru olarak görev yaptıktan sonra Yargıtay kararıyla işinden oldu.

12 Eylül 1980 yılında çıkan olaylar sonrasında, "silahlı çeteye üye olmak" suçundan 5 yıl hüküm giyen Erdoğan Demir, "O dönemlerde 2'inci Ordu Sıkı Yönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandıktan sonra 5 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldım. Bursa'da 20 ay sürgüne gönderildim. Kayseri Zincidere, Konya Dutlukır, Malatya'da hapishanede yattım. 1993 yılında ise PTT'ye işçi olarak girdim. Babamın vefat etmesi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldım" dedi.

Babasını kaybettikten sonra PTT'nin sınavla eleman aldığını ve bu sınavı kazandığını anlatan Demir, "Atamaları beklediğim sırada bana bir mektup geldi ve devlet aleyhine suç işlemiş olan birinin devlet memuru olarak görev yapamayacağı yazıyordu. Bunun üzerine Kayseri İdari Mahkemesi'ne dava açtım ve davayı kazanarak işime başladım. PTT'de 11 yıl görev yaptım ancak 1993 yılında Yargıtay'da devam eden dava 2009 yılında bitti. Mahkeme, mektupta yazan gerekçelerle benim devlet işlerinde çalışamayacağıma karar verdi" dedi.

Erdoğan Demir, 17 yıl süren mahkeme sonrasında verilen kararı eleştirerek, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da şiir okuduğu için devlet aleyhine suç işlediği gerekçesiyle hüküm giymişti. Başbakan, muhtelif haklarını geri alarak seçimlere girdi ve Başbakan oldu. Ben de muhtelif haklarımı aldım ama bir devlet memuru bile olamadım" ifadelerini kullandı.

Şu anda 3 çocuk babası olan Erdoğan Demir, 275 TL işsizlik maaşı ile geçindiğini belirterek, "Ben şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açtım. Kendi ülkemi Avrupa'ya şikayet etmek zorunda kaldığım için gururum inciniyor. Ben bunu istemezdim" diye konuştu.