Bu yıl ÖSS nasıl yapılacak

Bu yıl ÖSS'de sistem değişti. Artık tek oturumda değil sınav haziran ayında 5 ayrı sınav olarak yapılacak.

Bu yıl ÖSS nasıl yapılacak
19 Haziran’da Matematik ve Yabancı Dil,20 Haziran’da Sosyal Bilimler, 26 Haziran’da Edebiyat ve Coğrafya, 27 Haziran’da da Fen Bilimleri sınavları yapılacak

Üniversiteye giriş sistemi bu yıl tamamen değişti. Yeni sistem her ne kadar katsayı kriziyle gündeme gelse de sınav sayısından puan türlerine kadar pek çok değişiklik adayları bekliyor. Sınavlarda başarılı olabilmek için çözülen doğru soru sayısı kadar girilecek sınavın özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak da önem taşıyor. Nasıl bir sınavla karşılaşacağını, hangi alanlardan soru çözmesi gerektiğini bilmeyen bir adayın başarı şansı da otomatik olarak düşecektir.

İki aşamalı sınav

Üniversiteye giriş kaç aşamadan oluşacak?

İki aşamadan oluşacak. İlk olarak, 11 Nisan’da sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapılacak. Bu sınava tüm adaylar katılacak. Sadece sınavsız geçişten faydalanmak isteyen adaylar girmek zorunda değiller. Sınav 160 dakika sürecek ve tek soru kitapçığı kullanılacak. Adaylara toplam 160 soru sorulacak. Bu soruların dağılımı; Türkçe 40, temel matematik 40, sosyal bilimler 40, fen bilimleri 40 soru şeklinde olacak.

6 ayrı puan

YGS’den sonra adayın eline hangi sonuçlar gelecek?

Adaylara mayıs ayının ikinci haftasında sınav sonuç belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın 6 ayrı puanı (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6) ve bu puanlara göre başarı sırası yer alacak.

Bu puanlar neyi gösterecek?

Adayın, YGS’yi kazanıp kazanmadığını, sınavın ikinci aşamasına girme hakkını kazanıp kazanmadığını gösterecek. Ayrıca aday bu puanları, sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlara, açık öğretim fakültesine, bazı lisans programlarına, özel yetenek sınavına başvuruda kullanacak.

140 baraj

YGS’yi kazanmak ve ikinci aşamaya girebilmek için hangi şartların oluşması gerekiyor?

YGS’yi kazanmış olmak için adayın herhangi bir puan türünden en az 140 puan alması gerekiyor. Böylece aday önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. İkinci aşamaya yani Lisans Yerleştirme Sınavlarına katılabilmek için YGS puanlarından en az birinden 180 ve üzerinde puan almak gerekiyor.

Bazı lisans programları da birinci aşama sonucuna göre öğrenci alıyor. Bunları tercih edebilmek için kaç puan alınmalı?

Birinci aşama yani YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için 180 ve üzerinde puan almak gerekiyor.

Her dersin sınavı ayrı günde


Üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS’nin ardından ikinci süreç başlayacak. Yani Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS). LYS nasıl gerçekleşecek?

Adaylar her dersten farklı günlerde test olacak. İlk olarak matematik sınavına girecekler. Bu sınavın ismi LYS-1. 19 Haziran’da yapılacak. LSY-5 yani yabancı dil sınavı da aynı tarihte gerçekleşecek. LYS-4 yani sosyal bilimler sınavı 20 Haziran’da, LYS-3 olarak adlandırılan edebiyat, coğrafya sınavı 26 Haziran’da, LYS-2 adı verilen fen bilimleri sınavı 27 Haziran’da gerçekleşecek.

Adaylar tüm sınavlara girmek zorunda mı?


Hayır. Burada önemli olan adayın girmek istediği yükseköğretim programı. Aday, girmek istediği yükseköğretim programına göre en az iki teste katılmak zorunda.

Örneğin mühendislik okumak isteyen aday hangi derslerin testine katılacak?


Yükseköğretime Geçiş Sınavı, Matematik Sınavı ve Fen Bilimleri Sınavı’na katılacak.

MF grubundan sınava giren bir adayın eline nasıl bir sonuç belgesi gelecek?

Adaya MF-1, MF-2, MF-3, MF-4 puanlarının yer aldığı sonuç belgesi gelecek.

Bu puanlar neyi ifade ediyor?

MF-1 puan türü matematik ağırlıklı temel bilim programları için kullanılacak. Bu puan türüyle, matematik, matematik öğretmenliği, matematik-bilgisayar vb. bölümlere yerleştirme yapılacak.

MF-2 puan türü. Fen ağırlıklı temel bilim programları için kullanılacak. Bu puan türüyle, fizik, fizik öğretmenliği, kimya, kimya öğretmenliği, biyoloji, biyoloji öğretmenliği vb. bölümlere yerleştirme yapılacak.

MF-3
puan türü: Sağlık bilimleri programları için kullanılacak. Bu puan türüyle tıp, eczacılık, diş hekimliği, moleküler biyoloji ve genetik vb. bölümlere yerleştirme yapılacak.

MF-4
puan türü ise mühendislik ve teknik puanlar için kullanılacak. Bu puan türü ile mühendislik programlarına yerleştirme yapılacak.

TM2 Türkçe edebiyat

TM (Türkçe-Matematik) grubu adayının elinde hangi veriler bulunacak?

TM-1, TM-2, TM-3 puanları bulunacak.

TM-1 puan türü matematik ağırlıklıdır. Bu puan türüyle iktisat, işletme, finans vb. bölümlere öğrenci yerleştirilecek.

TM-2 puan türü Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı. Bu puan türüyle uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, hukuk vb. programlara öğrenci alınacak.

TM-3 puan türünde matematik ile Türkçe-edebiyat eşit ağırlıklı. Bu puan türüyle psikoloji, sosyoloji, vb. programlara öğrenci yerleştirilecek.

3 ayrı dil puanı

TS ve Dil puan gruplarını da sıralayalım.

TS-1 puan türü sosyal programlar için kullanılacak. Bu puan türü, iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler vb. programlara öğrenci yerleştirmek amacıyla kullanılacak. Bu puan türünün oluşumunda sosyal bilimlerin etkisi yüzde 49.

TS-2 puan türü Dil (Türkçe, edebiyat) ve tarih programları için öngörüldü. Bu puan türüyle, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe öğretmenliği, tarih, coğrafya, vb. programlara öğrenci yerleştirilecek. Bu puan türünde edebiyat ve Türkçe dersleri yüzde 43 etkili.

Dil-1
puan türüyle İngilizce, Almanca, Fransızca öğretmenliklerine, İngiliz dili ve edebiyatı vb. programlarına öğrenci yerleştirilecek.

Dil-2 puan türüyle batı dilleri, Urdu dili, Hungaroloji gibi programlara öğrenci yerleştirilecek.

Dil-3 puan türüyle Arap dili ve edebiyatı, Arapça öğretmenliği, Çin dili ve Edebiyatı, doğu dilleri, Fars dili ve edebiyatı, Gürcü dili ve edebiyatı bölümlerine öğrenci alınacak.

Bölüme göre test

Yeni sistemin en önemli farklılığı öğrencilerin mezun olacakları okula veya mezun olacakları alana göre değil, öğrenim görmek istedikleri yükseköğrenim programına göre testlere girmesi. Adayların öğrenim görmek istedikleri alanlara göre girmeleri gereken testler şöyle:

- Fen mühendislik, tıp vb. programlara girmek isteyen adaylar:

Yükseköğretime Geçiş Sınavı

Matematik Sınavı (LYS-1)

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2)

- Sosyal bilimler, edebiyat, vb. programlara girmek isteyen adaylar:

Yükseköğretime Geçiş Sınavı

Edebiyat, coğrafya sınavı (LYS-3)

Sosyal bilimler sınavı (LYS-4)

- İktisat, işletme, hukuk vb. programlara girmek isteyen adaylar:

Yükseköğretime Geçiş Sınavı

Matematik sınavı (LYS-1)

Edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3)

- Yabancı dil v.b. programlara girmek isteyen adaylar:


Yükseköğretime Geçiş Sınavı

Yabancı Dil Sınavı

YGS’yi kazanmış olmak için adayın herhangi bir puan türünden en az 140 puan alması gerekiyor. Lisans yerleştirme sınavlarına katılabilmek için 180 ya da üzerinde puan almak gerekiyor.

Her teste ayrı kitapçık

LYS-1:


- Matematik testi: 50 soru, 75 dakika

- Geometri testi: 30 soru, 45 dakika

- Toplam: 80 soru, 120 dakika

Matematik ve geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak. Geometri testindeki soruların 8 tanesi analitik geometri sorusu olacak. Matematik soruları, öğrencilerin alan seçimi sonrasında öğrendikleri konulardan oluşacak.

LYS-2:

- Fizik testi: 30 soru, 45 dakika

- Kimya testi: 30 soru, 45 dakika

- Biyoloji testi: 30 soru, 45 dakika

- Toplam: 90 soru, 135 dakika

Fizik, kimya ve biyoloji testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak.

LYS-3:


- Türk dili ve edebiyatı testi: 56 soru, 85 dakika

- Coğrafya-1 testi: 24 soru, 35 dakika

- Toplam: 80 soru, 120 dakika

Türk dili ve edebiyatı testi ile coğrafya-1 testi için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı iki tet için ortak olacak.

LYS-4:


- Tarih testi: 44 soru, 65 dakika

- Coğrafya-2 testi: 16 soru, 25 dakika

Felsefe grubu testi: 30 soru, 45 dakika

- Toplam: 90 soru, 135 dakika

Tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacak. Felsefe grubu testinde 10 psikoloji, 10 sosyoloji, 10 mantık sorusu yer alacak.

LYS-5:


- Yabanci Dil Testi: 80 soru, 120 dakika.

Yabanci dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacak.

Bu sistemdeki en önemli farklılık, adayların bitirdikleri okula ya da alana göre değil, öğrenim görmek istedikleri programa göre testlere girmesi olacak.

EŞİT SÜREDE SORU

Adaylar her test için verilen süreyi kullanmak zorundalar. Örneğin, aday matematik testinde 75 dakikanın tamamını kullanacak. Soruları erken bitirse dahi geometri testine geçemeyecek. Matematik testine ayrılan sürenin tamamlanmasının ardından her adaya aynı anda geometri testi dağıtılacak.