Livaneli 'Veda'ya servet harcamış

Ünlü Sanatçı Zülfü Livaneli'nin Veda filmi için bir servet harcadığı ortaya çıktı.

Livaneli 'Veda'ya servet harcamış
Atatürk ve emir eri Salih Bozok'un dostluğunu ve Atatürk'ün hayatının dönüm noktalarını anlatan 'Veda' adlı film, 26 Şubat'ta seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Zülfü Livaneli'nin yazıp yönettiği filme 7.5 milyon TL yatıran genç yapımcı Kaan Demirtaş, 'Veda'yla nasıl buluştuğunu anlattı...

Neden yapım işine girdiniz?

Film işini, P&P Film Şirketi'nin sahibi ağabeyim Pamir Demirtaş'ın yanında öğrendim. Ama ticari prensiplerimiz çok tutmadığı için kısa zaman sonra onun yanından ayrıldım. Yaptığım işin aslında prodüksiyonla pek alakası yok. Ben prodüktörlük yapanlardan, haklarını alıp satıyorum. Türkiye'nin 'A.R.O.G.', 'Recep İvedik 1-2', 'Osmanlı Cumhuriyeti', 'Babam ve Oğlum' gibi rekortmen filmlerinin TV ve video haklarının sahibiyim. 'Veda' projesine girmemin nedeni ise; filmin bir yapım hikayesinin olması. Bu filmin misyonu var!

COSTNER'LA BİR AY KONUŞTUK

Peki 'Veda' nasıl doğdu?

Önüme bir anda Zülfü Livaneli'nin 'Veda' hikayesi geldi. O kadar çok beğendim ki... Ortada senaryo, bütçe, hiçbir şey yok... Parasını verdim ve haklarını Zülfü Livaneli'den aldım. "Bir film yapalım ve tüm dünyaya seyrettirelim" dedim kendime.

Çekimler ne zaman başladı?

2008'in aralık ayında set kurduk, ABD'den bazı yapımcılar getirdik ama olmadı. 700-800 bin dolar parayı gömdüm ve durdurdum projeyi. Tekrar oturup projeyi konuşmaya başladığımızda Kevin Costner, THY için Türkiye'ye geldi, oturup konuştuk. Döndükten sonra da bir ay görüştük. Ancak bu işle riske girmek istemedi ve teklifimizi kabul etmedi. Yani şöhret kaygısı duydu. Ben de Kevin Costner hayalimi bir sonraki filme bırakmaya karar verdim. Ama 'Veda'yı da hak ettiği şekilde yapmayı kafama koydum. İçinde yabancı kast olmasın ama dünya standartlarında bir iş olsun istedim.

HİÇBİR TİCARİ PLAN YAPMADIK!

Zülfü Livaneli'yi nasıl ikna ettiniz?

Zülfü Ağabey'e, "Madem hikayeyi sen yazdın, senaryosunu da sen yaz" dedim. Kitapları bestseller olmuş, 26 dile tercüme edilmiş insan yazmayacak da kim yazacak? Sonra da, "Madem yazdın, bir de yönet" dedim. Adam zaten kafasında filmi çekti. "Çekmişken müzikleri de sen yap" dedik. Aslında Zülfü Ağabey'in yaşında herhangi bir insan, o kadar kısa bir zaman diliminde bu yükü kaldıramazdı.

Bundan sonraki projeniz nedir?

Yeni projemiz için artık bu filmi alır, giderim Los Angeles'a; "Bir Çanakkale filmi çekiyorum" derim. Amerika'da yüzlerce kopya çıkacak, yabancı kast da barındıracak bir film yapmak istiyorum. Çanakkale filminde Avustralyalı komutan, yabancı olacak, Russel Crowe'u düşünüyorum. Böyle bir Çanakkale filmi çektiğinde, dönüşü inanılmaz olur.

'Veda' filmi kaça mal oldu?

7.5 milyon liraya mal oldu. Ve tüm finansmanın altından tek başımıza kalktık. Bodrum'da bir evim, İstanbul'da bir arsam, bir-iki tane spor arabamın üzerrinde şu an ikişer tane ipotek var. Yani neyim var neyim yoksa bu film için harcanmış durumda... Kimse çıkıp 'Hiç risk almadı' diyemez. Bu film, hiçbir ticari plan yapılmadan çekilmiştir.

Sabah