Koza-İpek Holding, 'Bergama' markasıyla fıstık ve peynir işletmesi kuruyor

Koza-İpek Holding tarafından yakın zamanda faaliyete geçirilecek olan Kozak'taki iki büyük tesiste üretilecek olan Kozak fıstığı ve peyniri, adını "Be

Koza-İpek Holding tarafından yakın zamanda faaliyete geçirilecek olan Kozak'taki iki büyük tesiste üretilecek olan Kozak fıstığı ve peyniri, adını "Bergama" markasıyla dünyaya duyuracak. Üreticilerin fıstığına sahip çıkarak yerinde değerlendirilmesi maksadıyla bir tesis kuran Koza ATP Grubu, bununla yetinmeyerek süt ürünlerinin de işlenip değerlendirilmesi için ayrı bir tesisi daha hayata geçirdi.

Türkiye'de altın aramak ve madenlerini işletmek üzere kurulmuş, yüzde 100 Türk sermayeli Koza Altın İşletmeleri A.Ş., en iyi çevre teknolojisine sahip Bergama Ovacık'taki madenin işletmesinden sonra ilçenin fıstık deryası Kozak'ta iki büyük yatırımla yöre halkının kalkınmasına yönelik çalışmalar yaptı. Koza-İpek Holding ATP İnşaat tarafından Yukarıbey köyünde inşaat çalışmaları tamamlanan fıstık işleme fabrikası, son teknolojiyle yakın zamanda üretime başlayacak. Saatte 500 kg. kabuklu fıstık küneri işleme kapasitesine sahip olacak tesisten son ürün iç fıstık, balyalar halinde paketlenerek çıkacak. 2 bin 460 metrekare kapalı alanda kurulan modüler çam fıstığı işleme tesisinin inşaatı bitti. Makinelerin kurulumunun önümüzdeki günlerde tamamlanması ve üretime başlanması planlanıyor. Kozak fıstığının, bu fabrikayla daha çok değer kazanacağı ifade ediliyor.

Koza Grubu'na bağlı ATP İnşaat Gıda ve Turizm A.Ş., ayrıca üretimini durduran Çamavlu Kooperatifi'ne ait süt ürünleri tesisini de satın alarak yeniden hayata geçirdi. Geçmişte ulusal marketler zincirine peynir satan kooperatifin tesisi, malî sıkıntılar sebebiyle kapatılmıştı. 718 bin 50 liraya satın alınan tesiste, yıllardır kullanılmadığı için yenilenme çalışması yapılması gerekti. Yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerinde bin 350 metrekare kapalı alana kurulu tesiste öncelikle fizibilite çalışmaları başlatıldı. Yeni bir paketleme ve vakum kısmı inşa edildi. Geçmişte lezzetiyle marka olmuş Kozak Çamavlu peynirinin tekrar canlandırılması ve bölgenin süt endüstrisi merkezi haline getirilmesi planlanıyor. İkinci adım olarak, çevre köylerde hayvancılık yapan ve malî sıkıntı sebebiyle hayvan sayısı azalan vatandaşlara destek amacıyla süt alımı arttırılarak, ürünlerinin gerçek fiyatından değerlendirilmesi sağlanacak. Böylece tesiste üretilen süt ürünleri de ulusal pazarda "Bergama" markasıyla satışa sunulacak. Ayrıca birçok köylüye de tesislerde istihdam sağlanacak.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, "Kozak yöresindeki değerlere işletme olarak öncelikle biz sahip çıkıyor, yöre insanlarının en iyi şekilde yararlanması için çalışıyoruz. Kozak fıstığı düne kadar gerektiği değerden satılmıyor, yöre halkı da istediği geliri elde edemiyordu. Fıstık tesisimizi faaliyete geçirince, gerçek değerinden alınarak işlenecektir. Önceki yıllarda bütün marketlere meşhur Bergama peyniri olarak satılan Çamavlu peyniri de aynı şekildedir. Yörede hayvancılık yapan üreticilerin, tesislerimizle yeniden iyi kazanç sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.