Safranbolu Belediyesinden Katı Atık Geri Dönüşüm Projesi

Safranbolu Belediyesince gerçekleştirilen "Bir Ağaç Bir İnsan Kazanabiliriz" adlı geri dönüşüm projesi, düzenlenen törenle tanıtıldı.

Safranbolu Belediyesinden Katı Atık Geri Dönüşüm Projesi
Karabük'ün Safranbolu ilçesi belediyesi tarafından başlatılan geri dönüşüm projesi Safranbolu Ünsal Tülbentçi İlköğretim Okulu toplantı salonunda gerçekleştirilen törenle tanıtıldı. Düzenlenen etkinliğe Karabük Vali Yardımcısı Ali Uysal, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Yunus Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Derin ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy tarihi ve kültürel dokuyu korumanın yetmediğini, Safranbolu halkına ve gençliğine çevre duyarlılığı aşılamanın insanlık adına çok anlamlı olduğunu belirtti.
Başkan Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Osmanlı'dan günümüze gerek kentsel gerekse bireysel korumacılık bilinciyle gelen bizler sadece tarihi değil çevremizi ve doğamızı koruma bilincinde de olduğumuzu bilerek bu projeye hepimiz adına start verdik. Biliyoruz ki sizlerden aldığımız destek ile gerek tarihi gerekse çevresini korumayı ilke edinmiş bireyler olarak 1-2 sene içerisinde enerji verimliliği artmış, evsel atıkların minimuma indiği, evlerde katı atık dönüşümünün başladığı bir seviyeye gelinecek. Şu anda pilot bölge olarak seçmiş olduğumuz Emek mahallesinde çöp konteynırları kaldırılarak her gün belli saatlerde katı atıklar toplanmaya başlamıştır. Ayrıca dönüşüm konteynırları yerleştirilen bölgelerde dönüştürülebilir katı atıklar ayrıştırılarak Karakuşlar Katı atık ayrıştırma şirketi tarafından toplanarak geri dönüşümleri sağlanacaktır. Öte yandan Vahşi depolama alanının ayrıştırma yöntemi ile 2012 ye kadar tamamen ortadan kaldırılması ile ilgili bir proje desteği almış bulunmaktayız. Bir yandan başlatmış olduğumuz evden ayrıştırma bir yandan da mevcutta ki çöp toplama alanını eritip ileriki yıllarda bu büyük alanı daha verimli şekillerde kullanma imkanı sağlamış, bu kötü görünümden de kurtulmuş olacağız. İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün de desteği ile projeye çekirdekten yani çocuklarımızdan başlamak istedik. Okullarımıza kağıt atık toplama kutuları ile ağaç katliamına da son verecek, buna destek olup kendileri için daha yeşil bir dünya olması için ebeveynlerine öncülük edecekler. Tabi yukarıda sıraladıklarımız ile enerji tasarrufu da sağlanacaktır. Projelerimizden bir diğeri ise Çevre ve Orman Bakanlığından yetkili olan TAYAŞ A.Ş. ile yapmış olduğu sözleşme ile bitkisel atık yağların çevreye bırakılmasını engelleyerek telafisi zor sorunların önüne geçmek amacındayız. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atık su arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Türkiye çapında şuana kadar toplamda sözleşme imzalayan 66 belediyeden birisi Safranbolu Belediye Başkanlığıdır. Bu sözleşmeden sonra çevre ve orman müdürlüğü kanalıyla konuyla ilgili belediyeye yetki devri yapılması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Yeni uygulamaya giren bu konu evlerde de yaygınlaştırılacaktır. Siz bilinçli ve korumaya gönülden emek ve destek vermiş Safranbolulularımızdan çevremizi de kentimiz gibi koruyarak dünyaya bu açıdan da örnek olalım. Katılımınız, duyarlılığınız ve destekleriniz için teşekkür ediyorum."