Kılıçdaroğlu böyle konuşmayı sürdürürse notumuz artmaz!

Piyasa yeni yılda genel seçim ve yurtdışından gelebilecek not artırım sinyallerine odaklandı. CHP liderinin sosyal projelerini eleştiren Bakan Babacan, Kılıçdaroğlu böyle konuştuğu müddetçe bizim artırım gecikebilir' diye konuştu

Yeni yılda piyasalardaki büyük beklenti genel seçimler... Ağırlıklı görüş, seçimin ardından ülke notunun 'yatırım yapılabilir'e çıkarılacağı yönünde. 'Sıfırcı hoca'ların son raporları da bu beklentiyi teyit ediyor. Önceki gün Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'la, özel bir sohbet toplantısında buluştuk. Reytinglere ilişkin ısrarlı sorularımız üzerine seçim ile not artırımı arasında kesin bir bağlantı kurmamak gerektiğini anlatan Babacan, not artırımının Türkiye'nin elini güçlendireceğini de ısrarla vurguladı.

Sohbet esnasında söz seçim ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP kurultayındaki vaatlerine geldi. Tebessüm eden Babacan, 'Sayın Kılıçdaroğlu böyle konuştuğu müddetçe bizim not artırımı gecikebilir' diyerek espriyi patlattı. Kılıçdaroğlu'nun bütçe açığını neredeyse yüzde 15-20 artıracak projelerden bahsettiğini söyleyen Babacan'a göre Ölçülebilir somut kaynakların gösterilmesi gerek. Aksi halde ben daha çok borçlanıp daha fazla bütçe açığı vereceğime getirmiş olursunuz. Bu açıklamaları iktidara gelme ihtimali olan bir parti yapsaydı, piyasaların tepkisi buna çok farklı olurdu. İktidar partisi bunu söylemiş olsaydı bugünden faizlerin fırlayıp gittiğini görürdük. Allah'tan pek ciddiye alınmıyor da piyasalar sakin' diye konuştu.

Durmuş Yılmaz'ın yerine kim gelecek?

TOPLANTIDA Durmuş Yılmaz'ın yerine 'Merkez Bankası Başkanı kim olacak' sorusu da gündemde geldi. Babacan 'Merkez Bankası'nın kurumsal politikası başkanın değişmesiyle değişmeyecektir. Orada arkadaşlarımızı tek tek seçerek kurduğumuz çok iyi bir ekip var. Bugün birisi görevdeyken bir kararname çıkarıp yeni kişiyi lanse edemiyorsunuz. Ancak o koltuk boşalır, sonra atama yapılır. Durmuş Bey'in yorumu 54 yaş sınırı olduğu için bırakacağı yönünde' dedi.

Reel sektör TL ile borçlanmalı

BABACAN 49 banka genel müdürü ile yapılan toplantı detaylarını da paylaştı. İşte başlıklar: l BANKALARIN açık pozisyon vermesine izin vermiyoruz. l REEL sektör borçlanırken TL cinsinden ve uzun vadeli borçlanmalı. l CARİ açıkla kredi hacmi arasında net bir ilişki var.

l KREDİ hacminde yüzde 20-25'lik bir artış cari dengemizi orta vadeli program çerçevesinde tutabiliyor.

l BANKALAR artan iş hacmiyle aynı karlılığı belki 2011'de sağlayabiliriz diye düşünüyorlar.

l AMA kar sadece 2011'in karı değil. Her yıl makul ve yüksek büyüme önemli.

l BU konuda bankalarımızın yapıcı bir 2011 planı içinde olacaklarını tahmin ediyoruz.'

İşsizlik düşüşünde dünya ikincisiyiz

BAKAN Ali Babacan, Türkiye'nin işsizlik oranının 11.3 olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: 'Bu, geçen yılın aynı dönemine göre 2 puanlık bir düşüşü ifade ediyor. Üçüncü çeyrek rakamlarına baktığımız zaman yüzde 2.1 düşüşle ILO ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Sadece bir ülke 2.2 düşürmüş, biz 2.1 düşürmüşüz. İşsizlikte daha iyi gelişmeler olacak. Burada da kilit özel sektör...

Notumuzun BBB olması bizi rahatlatır

Riskli ve ekonomileri neredeyse çökme noktasına gelen Avrupa Birliği ülkelerinin kredi notları yüksek tutulurken risk primi daha düşük olan Türkiye'nin notunun hala 'yatırım yapılabilir' ülke konumuna yükseltilmemesini tekrar tekrar eleştiren Bakan Ali Babacan 'Kredi notumuzun BBB olması ciddi bir rahatlama getirir. Hala bazı ülkeler ülke notu nedeniyle bankalarımızın teminat mektuplarını kabul etmeyebiliyor' dedi.

Kamu bankalarından Hazine'ye 6 yılda 15 milyar TL geldi

Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu bankalarından 2003-2009 arası vergi dahil toplam 15 milyar liranın geldiğini söyledi. Kamu bankası olmanın açık bir doğal rekabet üstünlüğü olduğunu kaydeden Babacan 'Kamu bankalarının ağırlıkta olduğu bir bankacılık kesimi görmeyi kesinlikle istemediğimizi ilettik. Böyle bir durum sektörü daraltırdı. '

Mehmet Ali Ergün



Kaynak: Akşam