Valilik, Adana'nın endemik bitkilerini 2011 takvimine taşıdı

Adana İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan 2011 yılı takviminde "Adana'nın endemik bitkileri" teması işlendi. Yalnız Adana yöresi ve Toroslar'da yet

Adana İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan 2011 yılı takviminde "Adana'nın endemik bitkileri" teması işlendi. Yalnız Adana yöresi ve Toroslar'da yetişen 12 endemik bitkiye ait resimlerin yer aldığı takvim, kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtıldı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbarium'undan Doç. Dr. Halil Çakan tarafından seçilen bitkiler, ÇÜ Botanik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli'nin desteğiyle takvimde kullanıldı.

ÇÜ Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel tarafından yeniden kompoze edilen bitki koleksiyonu, Doç. Dr. Halil Çakan tarafından bilimsel uygunluğu kontrol edildi. Sunuş kısmını kaleme alan Adana Valisi İlhan Atış, kentin kültürel ve ekonomik zenginliğinin yanında bir başka değerinin 'florası' olduğunu belirtti. Dünyada sadece Adana ve çevresinde yetişebilen yüzlerce endemik bitkinin bulunduğunu vurgulayan Atış, "Bu nedenle 2011 yılı takviminin kapağında tıp tarihçisi Prof.Dr. İlter Uzel'in Selçuklu tarzında hazırladığı Anavarzalı (Delikkaya) Dioskorides'in minyatürüne yer verildi. Milattan sonra 1. Yüzyılda yaşayan ve 'Lokman Hekim' olarak efsaneleşen Dioskorides çoğu Adana yöresinden toplanan tıbbi bitkilerle yazdığı eserler bugünkü tıbbın kaynaklarını teşkil etmiştir. Adana kültürüne bir katkı sunmayı amaçlayan bu çalışmaya destek veren bilim adamlarına teşekkür ediyorum." dedi.

Takvim de yer alan 12 endemik bitkinin isimleri şöyle: Çan Çiçeği, Toros Kızılağacı, Köpek Papatyası, Emzik Otu, Koru Otu, Peygamber Çiçeği, Uzun Yapraklı Kuduz Adaçayı, Nakil Otu, Toprak Civan Perçemi, Parakaryum, Grümüze Soğanı, Sahil Boy Otu.