Sigara yasağında 'kapalı alan' tartışması

Erdöl, Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi 2010 Raporu'nun Lansmanı ve Çalı...


Erdöl, Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi 2010 Raporu'nun Lansmanı ve Çalışma Toplantısında bir konuşma yaparak, sigara tüketimine karşı alınması gereken önlemler içerisinde vergi oranlarının artırılması konusunun da yer aldığını ifade ederek, bu durumda kaçakçılığın artacağı ifadelerinin gerçekçi olmadığını dile getirdi. Erdöl, sigara kullanımı yasağı getirilen, kapalı alanların tarifinin de yeniden yapılması gerektiğini sözlerine ekleyerek, "İş yerleri bulundukları alan bir fermuar çekiyor, fermuarı açtıklarında orayı açık alan kapattığında da kapalı alan sayıyor. Bunların önüne geçilmeli. Kapalı alan tarifi net olarak akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde yeniden yapılmalı ve bunun içinde çalışmalar yapılıyor" dedi .

-"2030 YILINDA KANSERLİ HASTA SAYIMIZ 500 BİNE ULAŞIR"-

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, toplantıda bir konuşma yaparak, Avrupa'da akciğer kanserine yakalanma oranında birinci sırada yer aldığımızı aynı şekilde sigaraya bağlı diğer hastalıklarda da en üst sıralarda bulunduğumuzu ifade etti. Her yıl 150 bin kanserli hasta sayısına ulaşıldığını ifade eden Tuncer, bunların 90 bininin sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Tuncer, "9 günlük bayram tatilinde ölen vatandaşın 2 katı kadar vatandaşımız her gün sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Bu rakam dehşet vericidir" dedi.

2030 yılına gelindiğinde eğer önlem alınmazsa her yıl 500 bin sigara kullanıcısının kansere yakalanacağını ifade eden Tuncer, bugün kanser ile savaş için her yıl harcanan 2.3 milyar euro'luk rakamın 2030 yılında 10 milyar euro'ya ulaşacağını sözlerine ekledi.

Vergilerin artırılmasına destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Tuncer, "Türkiye'de hala satış noktalarının kontrolü yapılmıyor. Örneğin cappucino'lu sigaralar satılması yasak olduğu halde satılabiliyor" dedi. Sigara kullanımının azaltılması için bir öneride bulunan Tuncer, "İlaç fiyatları konusunda AB ülkeleri içerisinde en ucuz olan ülke Türkiye, neden sigara fiyatında da en pahalı olan ülke Türkiye olmasın" dedi.

-"VERGİ ARTIRIMI VATANDAŞIN TEPKİSİNİ ÇEKER"-

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı burada yaptığı konuşmada, sigara kullanımının azaltılması için sadece vergi oranını arttırmanın vatandaşın tepkisini çekeceğini ifade ederek, "Vergi artırılsa dahi tüketiciler kısa bir şaşkınlığın ardından yine eskisi gibi aynı oranda sigarayı kullanmaya devam edecektir. Bunun örneklerini daha önce de yaşadık. Vergi artırımının yanı sıra daha kapsamlı projeler geliştirilmeli" diye konuştu.

-"1 AYDA SİGARA BIRAKMA HATTINA 195 BİN KİŞİ BAŞVURDU"-

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak, toplantıda yaptığı konuşmada, sigarayı bırakmaya yardımcı olan ilaçların Sağlık Bakanlığı olarak kendileri tarafından alındığını ve Türkiye'de sayıları 200'e ulaşan sigara bırakma noktalarında bu ilaçların sigarayı bırakmak isteyen kişilere dağıtıldığını ifade etti.

Irmak, 171 numaralı sigara bırakma hattına 1 ayda 195 bin kişinin başvuruda bulunduğunu ifade ederek, böyle bir rakamın hiç bir ülkede yakalanamayacağını sözlerine ekledi.

-"TÜRKİYE'NİN TÜTÜN SEKTÖRÜ WIKILEAKS'DE YER ALDI"-

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi(SSUK) Başkanı Elif Dağlı, toplantının bitiminde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin wikileaks belgelerinde en fazla yer alan ülke olduğu söyleniyor. Ama esasen bu belgelerde en fazla Türkiye'nin tütün piyasası yer alıyor. Bir belgede sigara firması sahibi şunu söylüyor 'Sigara vergilerini Maliye Müsteşarı'ndan aldığımız söz üzerine bizim istediğimiz gibi çıkaracaklar." İşte bu tür diyaloglar sigara üzerinde oynanan oyunları açık ve net şekilde gösteriyor" dedi.(ANKA)