Giresun'da Sivil Toplum Örgütleri Dolgu Alanı İçin Birleşti

Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) tarafından Giresun Sivil Toplum Kuruluşları'nın katılımı ile Sahil Dolgu Alanları konusunda toplantı yapıldı.

Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşan GESOB Başkanı Ali Kara, sahil kenti olan Giresun'un deniz ve kıyı ile olan ilişkisinin koptuğunu söyledi. Kara "Bir kıyı kenti olan Giresun'da kent halkının sosyal etkinliğini sağlayan, kent kültürünün önemli bir parçası olan kıyı park alanları, yapımı uzun yıllar süren Karadeniz Sahil yolu projesinin hayata geçmesi ile yok olmuş, kentin deniz ve kıyı ile olan ilişkisi kopmuştur. Şu anda mevcut kullanıma açılan Kumyalı Cumhuriyet parkı, kullanıma açılması beklenen Hacı Hüseyin ve Hükümet Konağı önündeki dolgu alanları, kent halkının ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda Karayolları tarafından oluşturulmuştur. Ancak geçen zaman içerisinde bu dolgu alanlarını kapsayan Kıyı imar planları, karayolu yapımına başlamadan önce yapılması ve onaylatılması gerekirken, halen tamamlanmamış ve bu dolgu alanlarının kullanımını ve uygulanmasının gecikmesine sebep olmuştur" dedi.
Giresun'daki kıyı dolgu alanlarının protokol ihlali sonucu Milli Emlak'ın, belediyeden geri aldığını da hatırlatan Kara "Başbakanlık genelgesinin ilgili hükmüne göre karayolunun geçmesi sebebiyle oluşan dolgu alanları Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Giresun Belediyesine tahsis edilmişti. Ancak Milli Emlak Müdürlüğü taraflar arasındaki sözleşme hükümlerini gerekçe göstererek sözleşmeyi tek taraflı feshetmiştir. Milli Emlak Müdürlüğü'nün bu alanları ne zaman ve nasıl düzenleyeceği belli değildir, emsalimiz şehirlerde de olduğu gibi bu alanların Belediyeler tarafından projelendirilerek düzenlenmesi esastır. Belirsizliği beraberinde getiren bu süreç bu alanlar üzerindeki projelerinde hayata geçmesine engel olacak ve bu alanlardaki yatırımları sekteye uğratacaktır. Kamuya ait bu alanların kamu tarafından sağlıklı bir şekilde kullanılmasının sağlanması herkesin vazifesidir. Ancak yaşanan süreçte bu olayın yargıya intikal etmesi halinde bu alanların kamunun hizmetine sunulması yakın bir zamanda mümkün görünmemektedir. Bu noktada en büyük kayıp Giresun'un ve Giresun halkının olacaktır" diye konuştu.
Bir çok sorunları çözüme kavuşturan Sivil Toplum Kuruluşları'nın sahil dolgu alanı sorununu da çözüme kavuşturacağını ifade eden Kara "Ordu-Giresun havaalanı, Eğribel Tüneli gibi birlik ve beraberlik sağlayarak çözdüğümüz birçok konuda olduğu gibi konunun çözülmesi için iktidar milletvekillerimizden AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Ali Temur ve Hacı Hasan Sönmez ve AK Parti İl Teşkilatı'nın da desteğini talep ederek olay yargıya intikal etmeden önce iptal edilen protokolün yeniden iyileştirilerek yenilenmesini ve bahsi geçen alanların Giresun Belediyesi'ne tekrar tahsis edilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.