TPE Başkanı Habip Asan: Türkiye'de tescilli 135 coğrafi işaret var
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'de tescil almış 135 coğrafi işaret bulunduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi, A
Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Ülkeleri Araştırma Merkezi'nin; Fransa Montpelliler Akdeniz Tarım Enstitüsü (CIHEAM-IAMM), Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Uluslararası Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ile birlikte düzenlediği 'Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler, Sosyo-Ekonomik Hareketlilik ve Biyo-Kültürel Özellik' konulu seminer, Antalya'da başladı. Talya Otel'de iki gün sürecek seminere TPE Başkanı Habip Asan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe ve diğer yabancı kuruluş temsilcileri de katıldı.
TPE Başkanı Asan, Akdeniz coğrafyasının tarihin en köklü uygarlıklarına sahip alan olduğunu, farklı kültürleri bünyesinde bulundurduğu için de tarihsel ve kültürel zenginlikler barındırdığını kaydetti. Ayrıca bölgedeki bereketli topraklarından dolayı ürün çeşitliliğinin fazlalığına dikkat çeken Asan, tüketilen gıdaların kalitesi ve güvenirliğinin bunun göstergesi olduğunu ifade etti.
"Coğrafi işaretler belirli nitelikleriyle kaynaklandığı yere göre özdeşleşmiş ürün adlarıdır." diyen Asan, coğrafi işaretlerin tüketiciler neslinde beklenen ve istenen kaliteyi sağlaması ve sürdürülmesine garanti etme rolünü yüklediğini belirtti. Coğrafi işaretlerin kırsal kalkınmada da önemli rol oynayacağını vurgulayan Habip Asan, "Coğrafi işaretler etkin bir şekilde kullanılması halinde kırsal kalkınmada da önemli bir rol üstlenmekte ve ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlayabilmektedir." dedi.
Coğrafi işaretlerin bilincinde olan ülkelerin çalışmalarını gün geçtikçe artırdığına dikkat çeken Asan, şöyle devam etti: "Coğrafi işaretler kırsal bölgelerin yeniden yapılanmasında hayati bir rol oynamaktadır. Bu sayede tarımsal gıda maddeleri, yerel bitki türlerini koruyan, yöre halkını ödüllendiren kırsal çeşitliliği ve sosyal hayatı destekleyen yeni iş olanakları oluşturan bir şekilde üretilmektedir. Coğrafi işaretler marka, patent ya da endüstriyel tasarım gibi sınaî mülkiyet hakları içerisinde yer almakla birlikte kendine has özellikleri itibarıyla değerlerinden önemli ölçüde ayrılmakta ve bu özellikli koruma sistemi getirmektedir."
Türkiye'de coğrafi işaret koruma sisteminin 1995 yılından itibaren başlanıldığını hatırlatan Habip Asan, ülkede 135 adet tescilli coğrafi işaret bulunduğunu, 133 civarında coğrafi işaret başvurusunun da tescil işlemlerinin devam ettiğini vurguladı. Assan, coğrafi tescilin amacını şöyle açıkladı: "Coğrafi işaretlerde tescilin amacının belirli bir kültürü, iklimi, coğrafyası gibi özel koşulların bir sonucu olarak belirli nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin bu ürünlere değer katan temel niteliklerin korunmasıdır."
