18 Yıl aradan sonra yeniden...

İlk sayısı 1959 yılında, son sayısı da 1992'de çıkan ''Ayasofya Müzesi Yıllığı'', 18 yıl aradan sonra yeniden yayın hayatına başladı.

18 Yıl aradan sonra yeniden...
Birçok araştırmacı ve uzmanın katkılarıyla hazırlanan 435 sayfadan oluşan yıllıkta, geçmişten başlayan genel bilgilendirme ve derlemeler ile müzenin son dönemde geçirdiği restorasyonlar, devam eden çalışmalar, projeler ve müzenin bilimsel yapısı hakkında bilgiler yer alıyor.

Yıllığın ön sözünde yazan Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, ’’Ayasofya Müzesi Yıllığı’nın yeni bir anlayışın ürünü olarak ortaya çıktığını, daha önceki sayılarda sadece müze yönetiminin yapmış olduğu çalışmalar ön planda tutulurken, yeni sayıda daha akademik ve daha geniş katılımlı bir ’’Ayasofya Müzesi Yıllığı’’nın hedeflendiğini belirtti.

Bu sayıda, doğrudan Ayasofya’yı ilgilendiren araştırmaların seçildiğini, bir dergiden öte Ayasofya araştırmaları şeklinde daha çok akademik niteliğe sahip bir yayının hazırlanmasına çalışıldığını anlatan Dursun, bu yıllığın 13. sayısına 26 bilim adamı ve araştırmacının katkı yaptığını, ortak imzaların da bulunduğu 22 yazının yayımlandığını ifade etti.

Yıllıkta yer alan yazıların 4 ayrı ülkeden, İtalya, Yunanistan, Almanya ve Türkiye olmak üzere toplam 26 bilim adamının katkılarıyla hazırlandığını belirten Dursun, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı çeşitli müze ve ilgili kurumlarda bulunan uzmanların da katkı sağladığını bildirdi.

Dursun, uzun yıllardan beri çıkarılamayan müze yıllığının, Ayasofya Müzesi’nin geçirmiş olduğu evreleri, gelişim ve değişimleri ilgili çevrelere uzun bir dönem duyuramadığı için bu yeni sayıda önce geçmişten başlayan genel bilgilendirme ve derlemenin yapıldığını, sonra da müzenin son dönemde geçirdiği restorasyonlar, devam eden çalışmalar, projeler ve müzenin bilimsel yapısı hakkında bilgi verildiğini anlattı.