Türkiye, enerji ihtiyacını için 120 milyar dolarlık yatırım gerekiyor

Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için 120 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği bildirildi.

Bursa'da düzenlenen '8. Ulusal Temi

Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için 120 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği bildirildi.

Bursa'da düzenlenen '8. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu'nun açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz, dünya ile rekabet için Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılaması gerektiğine dikkat çekti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Mahmut Yılmaz, mevcut durumda dünyanın, enerji ihtiyacının yüzde 37'sini petrol, yüzde 24'ünü doğalgaz, yüzde 27'sini kömür, yüzde 6'sını nükleer, yüzde 6'sını da hidroelektrikten karşıladığına dikkat çekti. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının henüz çok yeni olduğunu anlatan Yılmaz, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu konuda bir fikir birliği yok ama tüketim projeksiyonları gösteriyor ki dünyada petrol rezervlerinin 40, doğalgaz rezervlerinin 63 ve kömür rezervlerinin 133 yıllık ömrü kaldı. Dünya enerji tüketiminin mevcut ivmeyle sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan yatırım tutarı 22 trilyon dolar. Bu rakam dünya gayri safi milli hasılasının üçte biri kadar. Üstelik dünyada henüz elektrikle tanışmamış 1,4 milyar, cep telefonu ile tanışmamış 2 milyar insan var. Özetle durum karmaşık. Doğal yaşam dengesini korumak için temiz enerji kaynaklarına yönelmek kaçınılmaz görünüyor."

Türkiye'nin enerji tüketim artışının çok hızlı olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Oranlar baz alınan döneme göre değişiyor ama ülkemiz enerji tüketiminin yüzde 32'sini doğalgazdan, yüzde 31'ini petrolden, yüzde 28'ini kömürden ve yüzde 9'unu hidrolik ağırlıklı olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor. Türkiye için yenilenebilir enerjiye geçmek çok daha hayati önemde. Çünkü enerji konusunda ithalatçı konumdayız. Tükettiğimiz enerjinin dörtte üçünü ithal ediyoruz. Enerji için dışarıya ödediğimiz para yıllık 40 milyar dolara yaklaşıyor. Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için ihtiyaç duyulan yatırım tutarı 120 milyar dolar civarında. Sonuç olarak, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi çevre için olduğu kadar, istikrarlı ekonomik büyüme için de şart görünüyor."

"ÇEVREYİ EN ÇOK İNSANLAR KİRLETİYOR"

İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Temiz Enerji Günleri (UTEG) Kurucu ve Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen de sempozyumdaki konuşmasında, Türkiye'nin temiz enerji konusunda dünyadan geri olmadığını savundu.

Şen, "Hava, toprak su ve ateş unsuru var günümüzde. Ancak çevreye çok insanlar zarar veriyor. 1992-1993 yılları arasında bu sempozyumu başlattık. O zaman katılım az oldu. Büyük zorluklarla bugüne geldik. Türkiye olarak hem supolitik hem enerji politik konusunda da çalışmalarımız var. Yabancılar bizden gelip dinledi ve çok önemli geldi. Biliyorsunuz bu günlerde dünyanın gözbebeği haline geldik." diye konuştu.