Kayseri Sanayi Odası Başkanı Boydak: Global krizde sanayicimiz ayakta kaldı ama ihracatta küçülme oldu

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, dünya genelinde geçen yıl yaşanan ekonomik krizin her ülkeyi etkilediğini belirterek, "Türkiye alınan önl

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, dünya genelinde geçen yıl yaşanan ekonomik krizin her ülkeyi etkilediğini belirterek, "Türkiye alınan önlemeler sayesinde bu krizi en az hasarla atlattı. Global krizde sanayicimiz ayakta kaldı ama ihracatta küçülme oldu. Bunun sebebi ise ihracatımızın çoğunluğunu oluşturan Avrupa ülkeleri ile birlikte Amerika'daki yaşanan ekonomik sorunlardı." dedi.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, oda tarafından düzenlenen Sanayi Gecesi 2010 Ödül Töreninin açılış konuşmasını yaptı. Boydak, 2008 yılında başlayan ve 2009 yılında kendisini iyice hissettiren ekonomik krizin etkilerini anlatarak, şöyle dedi:

"2009 yılı hepimizin bildiği gibi Türkiyemiz açısından da bir miktar küçüldük. Şuna şükrediyoruz ki dünya ülkelerine göre gelişmiş dünya ülke ekonomilerine göre bu furyayı az hasarla atlattık. 2009 yılı rakamlarına göre küçüldük. Bu bir gerçek. 2008 yılında başlayan ve geçen yıl kendini iyice hissettiren global dalgalanma tamamen sanayiciyi zorladı. Kayseri sanayicisi olarak biz bunu az hasarla atlatarak ayakta kalma başarısı gösterdik. Dünyada temel mesele işsizlik oldu. Türkiyemiz de bundan nasibini aldı. Yüzde 16 işsizlik rakamları oldu. Hem hükümet hem ekonomi yönetimi ve iş adamlarımız, vatandaşlarımız bu süreci soğukkanlı algıladı ve hep birlikte atlattık. Adımların da bugün doğru bir şekilde atıldığını gördük. İşsizlik rakamları gerilere ve tek haneli rakamlar olmalıdır. Geçen yıl sanayicinin şikayeti ne idi. Türkiye'nin temel meselesinde ve makro ekonomide şikayet yoktu. Bizim ihracatımızda sorunlar çıktı. Temel pazarımız Avrupa ülkeleri ve Amerika idi. Avrupa'da yaşanan küçülme bize olumsuz yansıdı. İhracat burada gerileme oluşturdu. Küçülme oldu. Bu konuda bizimde küçülmemiz oluştu. Biz sanayiciliğin uzun vadede bir iş olduğun biliyoruz. Bugünden yarına olacak bir şey değil. Türkiye Cumhuriyet tarihinde neler gördü."

Kayseri'de ihracatta bir miktar küçülme olduğunu belirten Boydak, sanayicinin, gelirler ve kurumlar vergisinde çok iyi olduğunu, Türkiye genelinde en baştaki şehirler arasında yeraldıklarını ifade etti. Türkiye'nin gelinen konumunda, çalışanların büyük emeği olduğunu söylemek gerektiğine işaret eden Boydak, teşekkür etti.

Boydak, 2009 yılında her şeye rağmen, küçülme olmasına rağmen Türkiye'nin ayakta durmayı başardığını dile getirdi. Mustafa Boydak, siyasi gerginlik ve çalkantılara rağmen hükümet ve ekonomi yönetiminin üzerinde durduğu ve uzun vadede istihdama verdiği önemin etkili olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin ilk çeyrek ve ikinci çeyrekte iyi bir noktada olduğunu ifade eden Boydak, "Ortalama yüzde 10 büyüme var. Üçünce çeyrek biraz daha aşağı düşecek. Türkiye, bu yıl yüzde 7 gibi büyüyeceği kesin. Kayseri Sanayi Odası olarak, tahminimiz yüzde 3.5 büyüme var denirken, biz yüzde 6 gibi söyledik. Biz kayseri olarak da yüzde 10 büyüme hedefi düşündük. Bu hedefte yanılmadık. Zor süreçlerde yönetimini başarılı yapan sanayicimize baktık ve bunun olacağını söyledik. 'Kayseri yerinde sayıyor' gibi ve 'firma sayısı azalıyor' gibi söylemler doğru değil. Rakamlara hakimimiz ve Kayseri'de firma kalitesinin ciddi anlamda arttığını görüyoruz. Firmalarımız yaptığı akılcı yatırımlar ve dış pazara gösterdiği özen bunun sonucudur. 2008 yılında bir milyar 400 milyon ihracat oldu. 2009 yılında yüzde 22 gerileme oldu. Global gelişme etkiledi. Kentlerde de bir yarış var. Kayseri'de yönetici ve sivil toplum örgütleri hep birlikte bir başarı içerisinde çalışmalar yürüyor. Sadece ekonomi ve ticarette değil sporda hizmet alanında birçok alanda hizmetimiz var. Sosyal hayatta şehirde gelişiyor." diye konuştu.

"TEŞVİK SİSTEMİ 2011 YILINDA DA DEVAM ETTİRİLMELİ"

Mustafa Boydak, konuşmasında, teşvik sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, sanayici adına bakandan talepte bulundu. Boydak, 2010 yılında Türkiye'nin yüzde 10 büyümesini beklediklerini söyledi. 2008 yılında hükümetin aldığı kararla teşvik sisteminin yeniden düzenlendiğine işaret eden Boydak, "Kayseri üçüncü bölgede yer aldı. Kayseri burada makul noktadır. Ne desteklendi ne de desteklenmedi. Sektörel olarak baktığımızda yüzde 80 noktasında isabetli. Orası da makul. Taslak halinde iken çalışmayı gördük ve düzeltme noktasında talebimiz oldu.

Baktığımız zaman Türkiye'nin en önemli sorunu cari açık. Engellenmesinin en önemli noktası doğrudan yabancı yatırımcı gelmeli. 2009 yılındaki küçülmede sonra hızlı gelmesi mümkün değil. 2010 yılına kadar bu teşvik imkanlarını vereceğinizi söylediniz. Bu süreçte yeniden bir karar alınmalıdır. Bu yatırımların başlaması sürecini 2011 olarak düzenlersek yatırımın gelmesi daha iyi ve çok olur. Sanayici yatırımlarına yeni yeni bakıyor. Yatırımlarımızı 2010 yılı sonunda başlatamayacağız. Bu sürenin 2011 yılına uzatılmasını istiyoruz. Yabancı yatırımcı az geldi. Bundan sonraki süreçte daha da hızlanacaktır. Bu tedbirler devam ederse. Beklentimiz var. Bu bir süreç. Bu süreçte büyük kentlerden başlamak üzere devam edecek. Son 5 yıl yabancı sermaye noktasında hikaye var. 22 milyar dolar ile rekor kırdı. 1 milyar dolar rakamlar geliyordu. Onun için yabancı sermayenin de gelmesini tabi ki önemsiyoruz." dedi.

"İÇ TÜKETİM ARTIYOR YATIRIM YAPILMALI"

Mustafa Boydak, Türkiye'nin bugün büyüdüğünü, fakat bunun iç tüketime dayalı bir büyüme olduğunu söyledi. Boydak, "İç tüketimdeki artış hızlı ve tüketicinin dinamikleştiğini görüyoruz. Bir miktar yatırım eksikliği var. Orada tedbirler alınırsa yatırımların artmasıyla esas büyüme olacaktır. 5 yıl daha yüzde 6'nın üzerinde büyüme istiyoruz. Kişi başına sağlanan gelirin 10 bin dolar olması ve bunun artması bizim sigortamızdır." dedi.