Kılıçdaroğlu Diyarbakırlı köfteciyle dertleşti: Buraya yeteri kadar gelmedik

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Diyarbakır il başkanlığındaki bayramlaşma töreninden sonra esnaf turu yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Diyarbakır il başkanlığındaki bayramlaşma töreninden sonra esnaf turu yaptı.

Ofis semtindeki Sanat Sokağı'ndaki kafeleri gezerek vatandaşlarla tokalaşan Kılıçdaroğlu, bazı esnaflarla sohbet etti. Kılıçdaroğlu, köfte ve mısır satan Ramazan Kıyar'ın tezgâhına gelerek kendisiyle tokalaştı. Kıyar'ın, "Biz kimliğimizi istiyoruz, asıl sorun bu. Kürt sorununu ekonomik sorun olarak görmeyin lütfen." demesi üzerine Kılıçdaroğlu, şu karşılığı verdi: "Bu sadece ekonomik sorun değil. Bunun kültürel, ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutu var. Bütün mesele sorunu bütün boyutlarıyla ele almaktır. Herkesin etnik kimliğine bizim saygı duymamız lazım. Siz kendinizi Kürt olarak görüyorsunuz, o sizin şerefinizdir, ben o şerefe saygı duyacağım. Yani biz Osmanlı'dan devraldık, beraber kurduk bu ülkeyi. Bunun için her etnik kimlikten insanımız var. Ama bütün mesele şu geleceği çağdaş uygarlığı beraber kuracağız, beraber çalışacağız. Düşüncelerinden dolayı insanları suçlamamalıyız. İnsanlar düşüncelerinden dolayı hapse girmemeli. 21 yüzyıldayız. Biz asimilasyona karşıyız, entegrasyon istiyoruz. Biz diyoruz ki Diyarbakırlı yurttaşımız neden İzmir'de oturmasın, İzmirli yurttaşımız neden Diyarbakır'a gelmesin?"

Ramazan Kıyar'ın aynı zamanda "Herkes kendi diliyle konuşabilmeli" demesi üzerine Kılıçdaroğlu, anadil yasağının kalkması için ilk kanun teklifini kendilerinin verdiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Biz bu bölgeye yeteri kadar gelmedik. Beraber oturup konuşmadık. Dertlerimizi beraber dile getirmedik. Bunun için farklı kişiler bizi farklı şekilde anladı. Şimdi bakın faili meçhul cinayet bu bölgede ne kadar oldu değil mi? Tam 5 defa faili meçhuller araştırılsın diye önerge veren biziz. Ama 5 kez reddedildi. Ben buraya geldim iş ve aş sözü veriyorum. Hiç kimse siyasal düşüncesinden dolayı hapse atılmamalı. Şiir okudu diye hapis yatmamalı. Birilerinin tuzağına düşmeden kendi ülkemizde kendi bağımsızlığımız içinde beraber güzel Türkiye'ye ayağa kaldırmak zorundayız."

Kıyar, Kılıçdaroğlu'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer'in hazırladığı Kürt raporuna destek vermesini de istedi. Kılıçdaroğlu, sokakta kafelerden birine girerek vatandaşlarla tavla oynadı. Partililerle birlikte Gevran Caddesi'ne kadar yürüyen Kılıçdaroğlu, daha sonra parti otobüsüne binerek Yenişehir'den ayrıldı.