Güney Sudan bağımsızlık referandumu için kayıtlar başladı

Sudan'da 9 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan Güney Sudan bağımsızlık referandumu için kayıtlar üç aylık gecikmeden sonra bugün başladı. Güney Sudan

Sudan'da 9 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan Güney Sudan bağımsızlık referandumu için kayıtlar üç aylık gecikmeden sonra bugün başladı. Güney Sudan Devlet Başkanı Savla Kiir, oy verme hakkına sahip olanları kayıt olmaya çağırdı.

Bir festival havasındaki kayıt işlemlerini başlatan Kiir, "Referandum sadece bir kez olur. İnsanlar kayıt için sıraya girmeli yoksa o kadar insan bir hiç uğruna ölmüş olacak." diye konuştu. 21 yıllık kuzey-güney savaşında 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca insan da ya başka ülkelere kaçmış ya da ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalmıştı.

Oy verme işlemleri Güney Sudan'ın yanı sıra Sudan'da ve güneylilerin yaşadığı ABD, Mısır gibi pek çok ülkede gerçekleştirilecek. Oy verme çağındaki yaklaşık 5 milyon Güney Sudanlı'dan 500 bin ile 2 milyon kadarının ülke dışında bulunduğu tahmin ediliyor.

Sudan'ın dörtte birinden fazla toprağının elden çıkması anlamına gelen referandum sırasında Abiye gibi stratejik bölgelerin kaderinin ne olacağı konusunda ise net bir politika ortaya konabilmiş değil. Güney Sudan petrol zengini bu bölgenin tabii bir parçaları olduğunu öne sürerken, Hartum Yönetimi bu iddiaları reddediyor. Uzmanlar, Hartum Yönetimi'nin 'Sudan'ın Keşmir'i olarak adlandırılan Abiye'yi kaybetmemek için elinden geleni yapacağını öne sürüyor.

Kayıt işlemlerinin 1 Aralık'a kadar sürmesi bekleniyor. Güney Sudan daha önce Hartum Yönetimi'nin referandumu ertelemek için birtakım oyunlara başvurabileceğini, bu durumda da tek taraflı bağımsızlıklarını ilan edeceklerini duyurmuştu. Erteleme ihtimaline Mısır da destek verdiğini açıklamıştı.