Erdoğan, Obama'ya hangi şartı sundu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi dönüşünde füze savunma sistemi ile ilgili olarak, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'ya Türkiye'nin hassasiyetlerini ilettiğini söyledi.

Erdoğan, Obama'ya hangi şartı sundu?
Başbakan: Topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa, komuta kesinlikle bize verilmeli, aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil.

Erdoğan, Füze savunma sisteminin komutasının kime verileceği konusuyla ilgili, "Topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa, zaten bu kesinlikle bize verilmeli, aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil" dedi.

Güney Kore ve Bagladeş’teki temaslarını tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin füze savunma sistemi ile ilgili sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Seul’de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, "Kendileri bu konuyla ilgili zaten belli bir noktaya gelinmesi hasebiyle sordukları soruya, daha önce de burdan hareket ederken de söylediğim gibi aynı şekilde değerlendirmemi kendilerine bildirdim. ’Bu noktalardaki hassasiyetiniz, bizim de hassasiyetimiz olacaktır’ dedik" şeklinde konuştu.
kullan

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI VAR

Bu işin ana merkezini NATO’nun teşkil ettiğini ifade eden sözü Erdoğan, Füze savunma sisteminin komutasının kime verileceği konusuna getirdi ve şunları söyledi:

"NATO’nun bir üyesi olarak şüphesiz ki, bu kapsamda atılacak bir adım ve bu işin komutasının kime verileceği hususu ki, bunun özellikle topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa zaten bu kesinlikle bize verilmeli. Aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil. Bir diğer, asla, herhangi ülke adı burada belirtilemez. Tabi yerleşim noktası, bunlar çok çok önemli ve serpilme denilen konu çok çok önemli. Bu serpilme nerde olacak, nasıl olacak bu önemli. Hangi irtifada olacak, bunlar önemli. Teknik kadrolarımız üzerinde bütün bunların üzerinde çalışmalarını yapıyor. Silahlı kuvvetlerimizde de bunun çalışmaları ayrıca yapılıyor. Ve Lizbon zirvesinde de bu görüşülecek. Eğer mutabakat sağlanırsa ne ala, sağlanamazsa söyleyecek bir şey yok."