Türk öğrenciler, denklik sorununun çözülmesini istiyor

Bulgaristan'daki üniversitelerde eğitim gören Türk öğrenciler, denklik sorunlarının çözümü için Konsolosluk yetkilileri ile bir araya geldi. YÖK'ün ün

Bulgaristan'daki üniversitelerde eğitim gören Türk öğrenciler, denklik sorunlarının çözümü için Konsolosluk yetkilileri ile bir araya geldi. YÖK'ün üniversite mezunlarını 'Seviye Tespit Sınavı'na tabi tutmasına tepki gösteren öğrenciler, bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Üniversite okuma amacıyla Türkiye'den Bulgaristan'a gelen öğrenciler, Türkiye'nin Sofya Başkonsolosluğu yetkilileriyle bir araya gelerek sorunlarını dile getirdi. En büyük sorun Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) uyguladığı 'Seviye Tespit Sınavı' olarak ortaya çıkarken, öğrenciler bu konuda endişelerini dile getirdi. Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Konsolos Muavini Ruziye Eren, üniversite denklik sınavı konusunda YÖK ile muhatap olmadıklarını, fakat öğrencilerle YÖK arasında aracı olabileceklerini söyledi.?

Bulgaristan'da Türk Eğitim Müşaviri olmadığı için öğrencilerle ilgili sorunların dile getirilmesinde zorluklar yaşadıklarını aktaran Eren, elçilikteki Eğitim Müşaviri kadrosunun Türkiye Maliye Bakanlığı'ndan çıkartıldığını, fakat bunun gerçekleşmesi için Türk öğrenci sayısının tam olarak tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Eren, "Eğer Bulgaristan'da eğitim gören Türk öğrencileri konsolosluklarda dosya açtırsaydı buna bakarak mevcut bilgileri Bakanlığa iletirdik. Şimdi biz üniversitelere mektup yazarak Türk öğrenci sayısını sorduk. Cevap aldıktan sonra eğitim müşaviri talebimizi yenileyeceğiz." şeklinde konuştu.

Konsolosluklarda öğrenci dosyasının açılmasının önemine vurgu yapan Eren, bunun sadece erkeklerin askerlik ertelemeleri için değil, tüm öğrencilerin yapması gerektiğini vurguladı. Öğrenci dosyaları sayesinde Türk öğrencilerinin tam olarak sayı tespiti yanında kendileri hakkında gereken bilgileri de edindiklerini açıklayan Eren, öğrencilere dosya açtırmaları çağrısında bulundu. Türk öğrencilerinin sayısının her yıl arttığını belirten Eren "Siz hakikaten bir güçsünüz, fakat bunun farkında değilsiniz. Bir araya gelerek ortak noktalarda buluşup haklarınızı aramada daha etkili olabilirsiniz." dedi.

Türk-Bulgar Öğrenciler Derneği (TUBUSTAS) Başkanı Serdar Kızıldağ, öğrencilerin sorunu ile ilgili YÖK Başkan Vekili Yekta Saraç ve Eğitim Bakanı Sergey İgnatov ile görüştüğünü kaydetti. İgnatov'un bu konuyla alakalı Türk meslektaşı ile görüşme sözü verdiğini dile getiren Kızlıdağ, YÖK'ün de ileride ne olabileceği konusunda bilgi aktaramadığını söyledi. Kızıldağ "Şu anda Türkiye'nin gündeminde bizim problem yer almıyor. Bizim yapabileceğimiz şey ülkenin gündemine sorunlarımızı taşımak. Bu konuda farklı etkinlikler arasında Sofya'da oynanacak olan ÇSKA-Beşiktaş maçında pankart açmak gibi fikirlerimiz mevcut" diye konuştu. Kızıldağ, seviye tespit sınavlarının 3-4 aydan beri uygulandığını ve turizm hariç diğer tüm bölümler için sınav yapıldığını dile getirdi.

Bulgaristan'daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor. Bu denklik için YÖK Bulgaristan'dan mezun olan öğrencilere sınav uygulamasını getirdi. YÖK'ün verilerine göre şuanda Bulgaristan'da 6 bin Türk öğrenci öğrenim görüyor. Bu sayının daha da fazla olabileceği tahmin ediliyor. Kayıtlara göre 2004 yılında Bulgaristan'da bin 500 Türk öğrenci vardı. Her öğrenci okuduğu bölüme göre yıllık 3 bin ila 5 bin 500 Euro ücret ödüyor.