Köylü kadınlar çam kozalağından sepet yaptı

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Hırdırbey Köyünde bulunan asırlık ağacın çevresinde tezgah açan köy halkı ürettikleri meyve ve sebzelerin yanı sıra ç

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Hırdırbey Köyünde bulunan asırlık ağacın çevresinde tezgah açan köy halkı ürettikleri meyve ve sebzelerin yanı sıra çeşitli ürünler satarak bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Çevresi 20 metre, gövde çapı 7.50 santimetre, yüksekliği 16.70 santimetre olan Musa ağacına her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgisi kat kat artarken köy halkı da bu ilgiyi paraya çevirmeye çalışıyor.

2 bin yaşında olduğu tahmin edilen çınar ağacının hemen karşısında açtığı tezgâhında domates, hurma ve üzüm satan Yusuf Kuş, tezgahını köy hanımlarının ürettiği çam kozalağından yapılan sepetlerle de süsledi.

Her çam kozalağının sepet olmadığını söyleyen Yusuf Kuş ağaçam olarak bilinen çam ağacının kozalaklarını toplayan köy kadınlarının kozalak sepetlerini ürettiğini anlattı.

Yapımı zahmetli olan sepet üretiminin arttığını ifade eden Kuş, "Meyve ve sebzenin dışında köy kadınlarının ürettiği ürünlere de tezgahta yer vermek istedik. Çınar ağacını görmeye gelenlerin ilgisi oldukça iyi. Tanesini 10 TL'den sattığımız sepetleri görenler ilk başta nasıl yapıldığını soruyorlar. Meraklı bakışlarla inceliyorlar ve inceleyenler arasından en azından 2 kişi sepet satın alıyor." dedi.

Çam kozalaklarını işleyip sepet haline getiren köy kadınlarının bu satışlarla ev ekonomilerine katkı sağladıklarını da sözlerine ekleyen Kuş, "Her kozalak sepet olmaz. Ağaçam olarak bilinen ağaçlardaki kozalakları topluyorlar. Bu kozalağın özelliği esnek olması. Kozalakları teker teker itina ile açıp yan yana yapıştırarak sepet şeklini veriyorlar. Malzeme parası sadece yapıştırıcı. Gerisi doğadan. Bu nedenle masrafı yok bu işin. Alan da memnun bu sepeti satan da" ifadelerini kullandı.

Hıdırbey Köyünü ziyaret eden Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de çam kozalağından yapılan sepetleri inceledi. Sepetlerin yapılışları hakkında Yusuf Kuş'tan bilgi alan Lekesiz "Köy kadınlarımızın turizme katkıları son yıllarda oldukça arttı. Musa Ağacının gölgesinde açtıkları tezgahlarda sergiledikler ürünlerde bunların bir göstergesi." dedi.