İlk oylamada 'kriz' çıktı

TBMM, referandumda çıkan yüzde 58'lik "evet" oyuyla değişen anayasa uyarınca Anayasa Mahkemesi'nin yeni y...


TBMM, referandumda çıkan yüzde 58'lik "evet" oyuyla değişen anayasa uyarınca Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısı için yaptığı ilk üye seçiminde kriz yaşadı. Sayıştay'ın AYM üyeliği için önerdiği 3 isimden birisini seçmek üzere toplanan TBMM'de ilk iki turda Hicabi Dursun'un ismi öne çıktı. Dursun 3. tur oylamada AYM'nin yeni üyesi seçildi. Gizli oylamanın ilk turunda üye tamsayısının (550) üçte ikisi (367), ikinci oylamada ise salt çoğunluk (276) gerekiyor. Üçüncü tura ise önceki turda en çok oy alan iki aday giriyor ve en fazla oyu alan aday üye seçilebiliyor. CHP ve MHP milletvekilleri, adayların özgeçmişleri dağıtılmadan seçime gidildiği gerekçesiyle oylamalara katılmadı. 

Genç'ten itiraz
İlk tur oylamada Hicabi Dursun 259, Rıdvan Güleç 5, Cavit Özkahraman ise 3 oy aldı. Toplam 297 milletvekilinin oylamaya katıldığını belirten CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk turda 367 milletvekili irade beyan etmediği için seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini savundu.
Akşener, tutumunu değiştirmeyerek ikinci tur gizli oylamayı yaptırdı. Ancak Dursun'un 263 oy aldığı oylama sonucunda, Güleç ve Özkahraman'a 1'er oy çıkarken, 40 oy geçersiz sayıldı, 16 oy boş çıktı. Adaylardan birisi 276'ya ulaşamadığı ve diğer iki adayın birer oy alması üzerine, en fazla oyu alan ikinci kişinin belirsizliği mini krize yol açtı.
Akşener'in "10 dakika" diye ilan ettiği ara ise yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yaklaşık bir saat sürdü. Akşener'in oylamaya ara verilmesi görüşünün kabul edilmemesi üzerine, bu kez AK Partili Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil Genel Kurula girerek, ikinci tur oylamayı tekrarlayacağını söyledi.
MHP'li Vural itiraz ederek, "Dayatmanız kabul edilemez, zorbalık yapıyorsunuz. Parti memuru değil AYM üyesi seçiyorsunuz. Meclis böyle keyfilikle yönetilmez" dedi. CHP'li Kemal Anadol da "Israr ederseniz seçilecek isim şimdiden gayri meşru olur. Kanarya sevenler derneğine değil AYM'ye üye seçiyoruz. Biraz ciddi olalım" dedi. Tartışma sonrasında CHP'liler salonu terk ederken, MHP ve BDP'liler ise tekrarlanan ikinci tur oylamaya katılmadı.

Akşener: Bıktım bu tartışmadan
Anadol, kuliste gazetecilere, "Akşener, verilen arada grup başkanvekillerini çağırdı. 'Birisi çekilsin, oylama yenilensin, kura çekilsin' gibi seçenekler sunuldu. Anayasada bu öngörülmüyor, biz ertelenmesini istedik. Akşener, tartışmalar üzerine 'bıktım' diyerek toplantıyı terk etti.
Tekrarlanan oylama sonucunda Dursun 190, Güleç 31, Özkahraman ise 8 oy aldığı için, Dursun ve Güleç arasında 3. tur gizli oylama yapıldı. 3. tur oylamada ise Güleç'in oyları 6'da kalırken, 256 oy alan Dursun Anayasa Mahkemesi üyesi seçildi.

Kimi  seçtiğini bilmiyorlar
Referandum sonrasında değişen anayasa hükümleri için ilk uygulama dün TBMM'de yapıldı ve milletvekilleri Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi olarak Sayıştay üyesi Hicabi Dursun'u seçti. Ancak özellikle muhalefet milletvekillerinin, "Kimi seçtiğimizi bilmiyoruz, 3 adayın da özgeçmişi niçin dağıtılmıyor" diye sorması görüşmelere damgasını vurdu.
TBMM Genel Kurulu'nda dün yapılan görüşmelerde gizli oylamayla Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi tartışmalar ve tekrarlanan oylamalarla seçildi. Ancak özellikle MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, "Kimi seçtiğimizi bilmiyoruz, 3 adayın da özgeçmişi niçin dağıtılmıyor. Bugün (dün) seçim yapılması kararı dün (önceki gün) alındı. Aceleniz nedir?" diye itiraz etmesi dikkati çekti.
TBMM Başkanvekili Meral Akşener de Vural'ın sitemine katılırken, "Sayıştay bize sadece isim listesi gönderdi, özgeçmişleri yok" demekle yetindi. Bu tartışmanın yaşandığı anlardan kısa süre önce ise saat 15.15'te Anadolu Ajansı tarafından her üç adayın özgeçmişlerinin haberleştirilmesi dikkat çekti.