Yağmur, kurban pazarlarının altyapı eksikliğini gözler önüne serdi (Özel)

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla şehirlerde kurulan kurban pazarları da hareketlendi. Son iki gündür yağmurun etkili olduğu Bursa'da, kurban pazarları

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla şehirlerde kurulan kurban pazarları da hareketlendi. Son iki gündür yağmurun etkili olduğu Bursa'da, kurban pazarlarının altyapı yetersizliği de yağışların ardından ortaya çıktı. Tuvalet, banyo imkânı olmayan pazarlarda vatandaşlar da çamur içinde gezmek zorunda kalıyor.

Aileleri ile hayvanlarını satmak için pazarlarda yer kapma telaşına giren kurban satıcıları, ödedikleri kiraya rağmen pazarda tuvalet, banyo, lokanta gibi temel ihtiyaç noktalarının olmamasından yakındı. Bayrama kadar belediyelerce oluşturulan derme çatma barakalarda, çamur ve pislik içerisinde yaşam mücadelesi vermek zorunda kalacaklarına dikkat çeken üreticiler, belediyelerden pazarlardaki şartları iyileştirmesini istedi.

Türkiye'nin dördüncü büyük kenti konumundaki Bursa'da her Kurban Bayramı öncesi aynı manzaralar yaşanıyor. Yıldırım Belediyesi ile Kasaplar Odası işbirliğinde yaptırılan İsabey Modern Kurban Kesim ve Satış Tesisleri ile Aladdinbey Hayvan Pazarı dışındaki diğer kurban pazarlarındaki altyapı eksikliği, hem hayvan satıcılarının hem de vatandaşların tepkisini çekiyor.

Özellikle son iki gündür yağış sebebiyle kurban pazarları sular altında kaldı. Pazar yerlerinde tuvalet ihtiyacını gideremeyen, sağlıksız ortamlarda satış yapan seyyar satıcılar sayesinde karınlarını doyuran hayvan üreticileri bu alanlarda prefabrik tuvalet, banyo, yemekhane gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak yerlerin inşa edilmesini istedi.

Yüzlerce kilometre uzaktan gelen kurban satıcıları, yemek, banyo ve ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bursa'da akrabası olan satıcılar ise diğer satıcılara oranla şanslı olduklarını söyledi. Haftada bir gün kurban çadırına nöbetçi bırakan satıcılar, akrabalarının evinde banyo yapıp, sıcak yatakta uyumanın keyfini yaşıyor. Ancak hayvanlar arasında yatmak zorunda kalanlar da belediyelerden ilgi bekliyor. Şehirde halen merkez Osmangazi ilçesinde Soğanlı, Yunuseli, Panayır, İvazpaşa ve Dikkaldırım mahallelerinde, Yıldırım ilçesinde İsabey Hayvan Pazarı'nda, Nilüfer'de ise Alaaddinbey'de kurban satış yerleri faaliyet gösteriyor.

Panayır Mahallesi'nde kurulan pazara Kars'tan hayvan getirdiğini belirten Ünal Kurtbaş isimli satıcı, "Biz belediyelere para veriyoruz; ama hizmet alamıyoruz. Yani yağmur sebebiyle pazar sular altında kaldı. Üç gündür uğrayan yok. Gelenler de çamuru görüp kaçıyor. Sosyal tesislerin yapılmasını istiyoruz. Karnımızı doyuracak doğru dürüst bir lokanta bile yok. Oysa alınan kiralardan prefabrik de olsa sosyal tesis yapılabilir. Konaklama ihtiyacımız karşılanabilir." şeklinde dert yandı.