Almanya'daki beş girişimciden biri göçmen, Türk firmaları 400 bin kişi istihdam ediyor

Almanya'daki piyasa araştırmalarının sonuçları, Thilo Sarrazin ve fikirdaşlarının, "Türkler sadece meyve sebze satıyor." tezini çürüttü. Aktüel araştı

Almanya'daki piyasa araştırmalarının sonuçları, Thilo Sarrazin ve fikirdaşlarının, "Türkler sadece meyve sebze satıyor." tezini çürüttü. Aktüel araştırmalara göre Türk kökenli girişimciler 80 binin üzerinde firma ile 100'ün üzerinde sektörde aktif ve 400 binden fazla kişi istihdam ederek milyonlarca kişi için ekmek kapısı konumunda.

Almanya'da girişimcilik alanında yapılan araştırmalar, başta Türkler olmak üzere Müslüman göçmenleri hedef tahtasına koyan Almanya Merkez Bankası yönetim kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin (SPD) ve fikirdaşlarının tezlerini çürüttü. Araştırma sonuçlarına göre Türk toplumu son derece girişimci ve Sarrazin'in iddia ettiği gibi sadece sebze-meyve satmıyor, her alanda girişimlerle Alman ekonomisine büyük katkılar yapıyor. Alman basınında da geniş yankı yapan araştırma sonuçlarına göre ülkedeki her beş girişimciden biri göçmen. 50 yıl önce Almanya'ya "vasıfsız işçi" olarak gelen Türklerin bugün geldiği nokta ise göz kamaştırıyor. Buna göre Türk kökenlilerin kurduğu firma sayısı 80 bini aştı, 15 yıl içinde 130 bini geçmesi bekleniyor. Türklerin kurduğu firmalar 400 binin üzerinde insanı istihdam ederek aile fertleriyle birlikte milyonlarca insana ekmek kapısı olmuş durumda.

Alman haber ajansı dpa'nın da, "Onlar çoktandır sadece sebze-meyve satmıyor" başlığıyla verdiği haber bir ok Alman gazetesinde yer almasına karşın, haftalardır Müslüman göçmenleri acımasızca eleştiren haberlere yer veren büyük gazetelerin araştırma sonuçlarına göz yumması dikkat çekti. Dpa haberinde, "Onlar uzun süredir sadece meyve-sebze satmıyor, araba galerisi işletiyor, bilgisayar-yazılım firmaları, bakım hizmet firmaları işletiyor. Türklere ait firmalar yüz binlerce kişiye iş veriyor." dedi.

İşadamı Kemal Şahin gibi örnekleri de işleyen ajans, "Almanya'da Türk kökenlilere ait 80 bin firmanın olduğu tahmin ediliyor. Sadece Türk kökenlilere ait firmalar yılda 40 milyar Euro civarında ciro yapıyor ve 400 binden fazla insana iş veriyor" dedi. Türk-Avrupalı Girişimciler Birliği'nden Pamir Ivkin, "Bunlar çoktandır köşedeki klasik manav veya dönerciden öte firmalardır." ifadelerini kullandı. Araştırmalara göre göçmenlerin neredeyse tüm branşlarda yer aldığını bildiren Pamir Ivkin, göçmen firmalarının Almanya'nın yurt içi gayri safi milli hasılasına ve vergi gelirine önemli bir katkı yaptıklarını bildirdi.

Nürnberger Zeitung gazetesinin, "Birçok göçmen girişimci olarak başarılı" başlığıyla okuyucularına aktardığı araştırma ile ilgili Landshuter Zeitung, Main Echo ve Straubinger Tagblatt gazeteleri de "Onlar uzun süredir sadece meyve ve sebze satmıyor" başlığıyla verdi. Münchener Merkur gazetesinin, "Firma kuran her beş kişiden biri göçmen" diye verdiği haberi Frankenpost, "Başarılı göçmenler", Pirmasenser Zeitung gazetesi ise "Türkler 400 bin kişiyi istihdam ediyor" başlığını tercih etti.

Araştırmayı yapan Ivkin, Türk kökenlilerin kurduğu firmaların sayısının artmaya devam ettiğini kaydetti. Önümüzdeki 15 yıl içinde Türklerin kurduğu firma sayısının 130 bini geçeceği tahminini yürüten Ivkin, sadece Kemal Şahin, Vural Öger gibi büyük girişimcilerin değil, döner satan yerlerin de küçümsenmemesi gerektiğini vurguluyor. Ivkin, "Berlin-Kreuzberg'deki dönercilerin yıllık cirosu 1.5 milyon Euro'yu buluyor." dedi.

Almanya'da bankacılık sektörünün önemli isimlerinden KfW grubu da göçmen firmaları alanında güçlü bir artış olduğu gözlemini açıkladı. Yapılan yeni bir araştırmaya dikkat çeken KfW grubu geçtiğimiz yıl toplam 170 bin yeni firma kurulduğunu, bu kapsamdaki firmaları kuranların beşte birinin yabancı kökenli olduğunu kaydetti. KfW, doğu Avrupa, Rusya, Polonya ve Balkan ülkeleri kökenli bir çok firmanın da Almanya'da yerini aldığını kaydetti.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) da Türk kökenli girişimcilerin, Sarrazin'in iddia ettiği gibi sadece meyve-sebze satmadığını bildirdi. Türk kökenli firmaların 100'ün üzerinde değişik branşta faaliyet gösterdiğini bildiren TD-IHK Genel Sekreteri Suat Bakır, Türk firmalarının ağırlıklı olarak gastronomi ve hizmet sektöründeki aile firmaları olduğunu, ancak firma danışmanlığı, yazılım ve yüksek teknoloji alanında faaliyet gösteren de sayısız Türk firması olduğunun altını çizdi. Suat Bakır, "Türkler arasında, Almanya'da girişimci olmak konusunda büyük ilgili kırılmadı, aralıksız şekilde sürüyor." dedi.