Türk havacılığının 2009 raporu açıklandı

Türk hava yolu şirketlerinin, 2009 yılında 67 ''wet-lease'' (uçağın mürettebatıyla birlikte kiralanması) ile 17 ülkede yerleşik işletmeler adına uçuşlar gerçekleştirdiği duyuruldu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan yazılı açıklamada, Türk sivil havacılığında uygulanan etkin havacılık politikaları ve gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sonucunda, Türkiye'deki büyük gövdeli yolcu uçağı sayısının son 7 yılda 2 katına çıkarak 300'e ulaştığı kaydedildi.
Açıklamada, Türkiye'nin global havacılık endüstrisinde diğer ülkeler tarafından kıskanılacak bir noktaya geldiği ifade edilerek, şöyle denildi:

''Uçakla seyahat eden yolcu sayısının katlanarak artması ve Türk sivil havacılığına duyulan güven sayesinde uçaklarımız 2009 yılında 17 ülkedeki yerleşik işletmeler adına başarılı uçuşlar gerçekleştirdi. SHGM tarafından işletme ruhsatı verilen hava yolu işletmeleri, 2009 yılında 67 wet-lease onayı ile 132 uçakla diğer ülkeler adına uçuşlar gerçekleştirerek dünya genelinde hizmet verdi. SHGM'nin uçuş emniyeti ve güvenliğine yönelik gerçekleştirdiği etkin çalışmaların yanı sıra imzalanan ikili, çoklu ve bölgesel havacılık anlaşmaları da söz konusu başarıda büyük rol oynadı.''

Açıklamada, yabancı ülkelere ''wet-lease'' olarak gönderilen uçak sayısının 2010 yılında daha da artacağının tahmin edildiği belirtilerek, bu operasyonlar sonucu ülkeye milyonlarca dolar döviz girdisi sağlandığı ifade edildi.

Türk uçaklarının kiraya verildiği ülkeler arasında Lüksemburg, Bahreyn, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Portekiz, Macaristan, Suudi Arabistan, Cezayir, İran, Afganistan, Irak, Libya ve Sudan bulunuyor.