'İşadamları bulundukları ülkelerde lobi yapmalı'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği sürecinde Türk işadamlarına önemli görevler düştüğünü belirterek, Türk işadamlarından bulundukları ülkelerde lobi yaparak kendilerine destek vermelerini istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2. Büyükelçiler Konferansı için Ankara'da bulunan büyükelçilere yemek verdi. Yemeğe 200'e yakın büyükelçinin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Rixos Otel'de düzenlenen yemekte bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un devlet bütçesinden hiçbir katkı almayan, aksine bütçeye büyük katkı sağlayan bir kuruluş olduğunu söyledi. Eskiden büyükelçilere ulaşmanın zor olduğunu ancak bugün büyükelçilerin işadamlarının arkasında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunu bir zihniyet devrimi olarak nitelendirdi. Hisarcıklıoğlu 2003-2008 yılları arasında ülkede büyük değişim yaşandığını belirterek, 12 olan Organize Sanayi Bölgesi sayısının şimdi 200'e ulaştığını ifade etti. Bugün Avrupa'da satılan üç televizyondan birisinin Türk malı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, birkaç ilde olan ihracat potansiyelinin 12 ile yayıldığını ve bugün bu illerde 1 milyar Dolar’lık ihracat potansiyelinin olduğunu söyledi. Bütün bunlarda Türk diplomasisinin büyük katkısının bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bütün mesele, zengin olmak istiyoruz. Bizler işvereniz. Sizler bize yardımcı olmazsanız, ileride sizin çocuklarınız iş bulamaz. Sizlerin çocuklarına biz iş vereceğiz" dedi. Hisarcıklıoglu'nun bu sözleri, salondaki büyükelçileri güldürdü.
Hisarcıklıoğlu'ndan konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise; bilim adamları, devlet adamları ve iş adamlarının bir ülkenin var olmasındaki üç önemli unsur olduğunu söyledi. Bilim adamlarının ufuk açtığını, devlet adamlarının yol açanları yönlendirdiğini, işadamlarının ise dönüştürücü görevini üstlendiğini ifade eden Davutoğlu, bir toplumda sağlıklı bir işletmenin var olması durumunda o ülkenin dünyanın ortak aktörlerinden birisi olacağını vurguladı. Konuşmasında babasının ticaretle uğraşan bir kişi olduğunu kaydeden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün babasının da Kayserili olduğunu ve ticaretle uğraştığını hatırlatarak, "Biz limon satamadığımız için bilim hayatına yöneldik" dedi.
Dış politikada bütün unsurları gözeterek planlama yapma zorunda olduklarını vurgulayan Davutoğlu, diplomasi hayatında kadrolu olarak çalışanların attıkları her adımın işlerini kolaylaştırdığını, kadrosuz olarak nitelendirdiği işadamlarının ise kazandığı her kuruşun kendileri için bir mevzi olduğunu ifade etti. Vizeler konusunda yapılan çalışmalara değinen Davutoğlu, "Açılan o yollardan işadamları yürümezse hiçbir anlamı olmaz" diye konuştu.
İş adamlarının Türkiye'nin AB üyeliği için önemine de değinen Davutoğlu, gittiklerin ülkenin vatandaşlığını alan Türk işadamlarının oluşturacakları lobilerle kendilerine destek vermesini istedi.