Fırtına gemiyi ikiye ayırdı

Moldova bayraklı 147 metre uzunluğundaki kuru yük gemisi, İstanbul Kilyos'ta şiddetli fırtına nedeniyle karaya oturmak zorunda kaldı.

Kırılan kuru yük gemisindeki 17'si Türk 21 personel kurtarıldığı bildirildi.

Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 03.00'de Ukrayna'nın Nikolayev Limanı'ndan Gemlik Limanı'na boş olarak seyretmekte olan “Orcun C” isimli Moldova bayraklı kuru yük gemisinin, İstanbul Kilyos Güven Burnu açıklarında demirliyken şiddetli fırtına nedeniyle demir tarayarak karaya oturduğu, burası kayalık olduğu için de geminin kırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından havadan ve denizden sürdürülen personel kurtarma çalışmalarında, 17'si Türk 4'ü yabancı 21 personelin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kara Tahlisiye ekiplerince kurtarıldığı kaydedildi.

Moldova bayraklı bir kuru yük gemisi, şiddetli fırtına nedeniyle Kilyos Güven Burnu açıklarında saat 03.00 sıralarında karaya oturdu. Orçun C adlı 145 metre boyundaki boş kuruyük gemisinin yardımına İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından Kurtarma 3, Kurtarma 4 römorkörleri ile Kıyı Emniyeti 1 ve Kıyı Emniyeti 10 hızlı tahlisiye botu gönderilildi. Karadan tahliye için varagele sistemi kuruldu. Ancak personel gemiden ayrılmayınca helikopter talep edildi. Hava şartları nedeniyle helikopter de havalanamadı. Bunun üzerine gemi kaptanı personelin karadan tahliye edilmesi için ikna edildi. Ortadan bölünen kuru yük gemisindeki personelden ilki 08.14'te kurtarıldı. Aynı zamanda saat 06.00 itibari ile bölgede gemiden kaynaklı kirlilik olduğu gözlendi. Saat 09.15'de ise 21 personel tahliye edildi.

İKİ GEMİ DAHA YARDIM TALEBİNDE BULUNDU

Bu arada, Ereğli-Köstence seferini yapmakta iken Kilyos önlerinde demirleyen PAPUR isimli tanker de demir tarayarak sürüklendi ve yardım talebinde bulundu. Kıyı Emniyeti 10 hızlı tahlisiye botu, Kurtarma 3 ve bilahare Kurtarma 1 römorkörleri sevk edildi. Kazazede gemi sahile yakın mesafede demirli ve makinesi çalışır vaziyette bulunuyor ancak hava muhalefeti nedeniyle demir alıp ilerleyemiyor.

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışı 8 mil mesafede bulunan Malta bayraklı PIPER isimli gemi de makine arızası yaparak, yardım talebinde bulundu. Ancak kazazede gemi arızanın giderdiğini belirterek yardım talebinden vazgeçti ve kuzeye doğru ilerledi. Ancak, saat 08.30'da tekrar yardım talebinde bulundu. Kurtarma 4 römorkörü PIPER'e ulaştı. Gemi personeli arızayı kendi giderdi. Gemi, Kurtarma 4 römorkörü ve Kıyı Emniyeti 9 hızlı tahlisiye botu refakatinde seyrini başladı.