Yeni yerleşim yerleri çöller...

Küreselleşen Dünya'da su kaynaklarının azalması,nüfusun artması ve daha bir çok farklı nedenden dolayı yeni yerleşim yerleri oluşturulmaya başlandı. Artık Dünya'nın geleceği çöllere inşa ediliyor...

Her gün daha da kalabalıklaşan ve çevresel sorunlarla yüzleşen dünyada, enerji, su, toprak ve diğer kaynaklara daha az ihtiyaç duyan topluluklar yaratma ihtiyacına dikkat çekici bir cevap; Basra Körfezi'ndeki çöllerde hayata geçirililen Masdar şehri...
Kendi kendine yetecek olan ve 50 bin insanın yaşaması için tasarlanmış Abu Dabi'deki Masdar şehrinin temeli 2008'in Şubat ayında atıldı.

Projenin geliştirilmesindeki büyük paylardan biri, ABD'nin ünlü üniversitesi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MİT) ait. 2,3 mil karelik bir alanda konuşlanacak şehir, sıcak çöl rüzgarlarından ve hava limanının gürültüsünden korunmak için duvarların arkasına saklanacak.

Ulaşım raylı sistemlerle sağlanacak ve şehirde araba bulunmayacak. Şehrin bütün enerjisi güneş ışığından üretilecek. Su, güneş enerjisiyle çalışan bir deniz suyu arıtma tesisinden sağlanacak.

Mahsuller, çevredeki seralardan sağlanacak ve bütün çöpler gübre haline getirilecek ya da geri dönüştürülecek.

Masdar'ın dikkat çekici bir özelliği zemininin yerden 5,5 metre yükseklikte bulunması. Böylece zemin, altyapı faaliyetleri için kazılmayacak.

Zeminin altında, metro, su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapı unsurlarının yanı sıra çöp toplama sistemi de bulunacak.

Petrol sonrası dönem için model oluşturması hedeflenen, 15 milyar dolarlık yatırıma mal olan Masdar'ın merkezinin iki yıl içinde, tamamının ise 2015 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor.

Masdar için planlanan hedeflerden birisi de, konuyla ilgili akademik araştırmalara ev sahiplği yapabilecek bir merkeze dönüştürülmesi.