Otomobilinizi gribe karşı koruyun

Son günlerde gündemi meşgul eden grip hızla yayılırken, otomobiller de soğuk kış günlerinde bu virüs kadar tehlikeli masraflar çıkabilir. Bu masrafların önüne geçmenin en büyük yolu ise kış bakımından geçiyor

Periyodik bakımları düzenli olarak yapılan otomobillerde kış bakımı birkaç küçük kontrolden ibarettir. Ancak araç bakımını ihmal eden veya sadece yağına ve suyuna bakan sürücüler için kış mevsimi kabus olabilir.

Soğuk havalarda özellikle ilk çalıştırmada ve sürüşlerde daha fazla güç kaybeden motor ve parçaları, ömürlerini kısaltırken beklenmedik bir anda sürücüsüne sürpriz yapabilir. Bu sürprizlerle Türkiye yollarında karşılaşmamak ise bizleri hiç şaşırtmıyor. Çünkü otomobile gerekli özeni göstermiyoruz. Otomobil, ister yeni isterse eski olsun mutlaka çeşitli kontrollerinin yapılması gerekir. Mesela yağmur sensörü silecekleri otomatik olarak çalıştırırken aşınmış silecek lastikleri karşısında ihmale karşı teknoloji yenik düşer. Ya da ABS fren sistemi ne kadar hızlı çalışırsa çalışsın aşınan fren balataları otomobil için risktir.

Bu riskler eski otomobillerde de karbüratör, distribütör ve bir çok parça üzerinde olumsuz etkiler sağlar. Oysa otomobile yapılacak kış bakımıyla değişecek; buji, antifriz, motoryağı, fren hidroliği, silecek lastikleri, filtreler ve akünün değişimi, küçük sınıf bir otomobilde yaklaşık 300 TL ile 500 TL arasında yapılırken, ihmalinin sonuçları çok daha büyüktür. Kış bakımı adı altında yapılacak bu kontroller sayesinde sürücü, kendisini otomobilini ve çevresini riske atmamış olur.