Kıblenin yanlış olduğu 77 yıl sonra anlaşıldı

Kırıkkale merkezde 1932 yılında ibadete açılan Azaboğlu Camii'nin kıblesinin yanlış yönde olduğu 77 yıl sonra ortaya çıktı.

Yapılan ölçümlerde kıblenin 45 derece batıya kaydığının anlaşılmasının ardından şaşkına dönen Azapoğlu Camii cemaati, ibadetlerinin kabul olup olmadığı şüphesiyle endişeye kapıldı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Kırıkkale İl Müftüsü Osman Şarklı, "Bu zamana kadar kılınan namazlarda herhangi bir tereddüt yoktur. Namazların iadesi gerekmez. Kılınan namazlar sahihtir" dedi.

Cami cemaatinden Şadi Yaman, konunun cemaat arasında huzursuzluğa sebep olduğunu belirterek, ya halıların yönlerinin değiştirilerek hatanın düzeltilmesini ya da yetkili makamların konu ile ilgili açıklama yapmasını istedi. Yaman, kıblenin 45 derece yanlış yönde olduğunu duyunca şaşırdıklarını söyledi.

Yıllardır ibadetlerini mevcut kıbleye göre yaptıklarını, cenazelerini de buna göre defnettiklerini açıklayan Yaman, "Söylentiler doğruysa, yıllar önce yapılan ve ibadete açılan caminin yıkılacak hali yok. En azından halıların yönü değiştirilerek kıblenin düzeltilmesi sağlanabilir. Eğer böyle bir durum yoksa cemaati rahatlatıcı bir açıklama yapılsın. Çarşı camiinde de benzer bir durumun olduğu söylentileri var. Umarız aynı durum yeni yapılacak Nur Cami inşaatında yaşanmaz" dedi.

İddialar üzerine çalışma başlatan Kırıkkale Müftülüğü, Azaboğlu Camii'nde ölçümler yaptırdı. Yapılan ölçümler sonrasında Azaboğlu Camii'nin kıblesinin yanlış olduğu tespit edildi. 77 yıl önce yapılan ve ibadete açılan camide önümüzdeki günlerde kıble düzenlemesine gidileceği bildirildi.

İl Müftüsü Osman Şarklı, "İddialar üzerine camimizde ölçümler yaptırdık. Hafif eğrilik doğrudur. Caminin halılarının yönünü değiştirerek düzeltme yoluna gideceğiz. En son teknolojileri kullanarak tüm camilerimizde kıble tespiti yapacağız" dedi.

Müftü Şarklı, bu zamana kadar burada kılınan namazların sahih olup olmadığı konusundaki soru üzerine, "Kıbledeki kayma bilinmediği için bu zamana kadar kılınan namazlarda herhangi bir tereddüt yoktur. Namazların iadesi gerekmez. Kılınan namazlar sahihtir" dedi.