Her on beş sigara bir kanser hücresi

İngiltere'nin Cambridgeshire bölgesinde bulunan Wellcome Trust Sanger Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre içilen her on beş sigara bir kanser hücresi üremesine neden oluyor.

İngiltere'nin Cambridgeshire bölgesinde bulunan Wellcome Trust Sanger Enstitüsü dünyada ilk kez akciğer ve cilt kanserlerinin genetik kodlamasını çözdüğünü açıkladı. Batı basınının 'kanser tedavisinde dönüm noktası' dediği bu çalışma aslında İngiliz bilim adamlarının öncülüğünde tüm kanser türlerine yönelik yapılan dev bir çalışmanın parçası. Yine İngiltere'de göğüs kanseri, Japonya'da karaciğer ve Hindistan'da ağız kanseri, Çin'de mide kanseri, ABD'de de beyin, yumurtalık ve pankreas kanserleri için eş zamanlı olarak genetik kodlama çalışması yapılıyor. Peki bulguları Nature dergisinde yayımlanan Wellcome Trust'un akciğer ve cilt kanseri üzerinde ulaştığı sonuç ne anlama geliyor. Uzmanlar hücrelerin kanserli hale gelmesine yol açan değişimleri (mutasyon) belgeleyerek nedenlerini saptadı. Bu da kan tahlilleri ile erken teşhis ve kişiye ve kanser türüne göre müdahalenin yolunu açacak. Wellcome Trust'un akciğer kanseri oluşumu ile ilgili en önemli bulgusu her 15 sigaranın DNA'da bir mutasyona yol açması.

10 ÜLKEDE 5 YIL SÜRECEK

Akciğer kanserinin DNA kodu ise çoğu sigara içme sonucunda oluşan 23 bini aşkın hücre bozukluğunu kapsıyor. Cilt kanseri ise çoğunluğu güneşte fazla kalmadan dolayı oluşan 30 bin genetik bozulmadan kaynaklanıyor. Ancak 10 ülkenin ortaklaşa yaptığı çalışmanın tamamlanmasının 5 yıl süreceği bildiriliyor.

DOKTORLAR NE DEDİ?

Prof. Dr. Tezer Kutluk: (Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı): Bu çalışmaların sonuçlarını çok kısa zamanda değil, orta ve uzun vadede alacağız.Bu çalışmalar, tedavide başarı şansının artması için yeni ufuklar açıyor.
Prof. Dr. Fikri İçli (Ankara Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı): Gen haritasının çıkarılması da kanser oluşturan mekanizmaların tam anlaşılması için yeterli bir çalışma değil, ancak büyük bir adım. Çünkü bu genler arasındaki iletişiminde anlaşılması gerekiyor.
Prof. Dr. Haluk Onat (Anadolu Sağlık Merkezi Onkolojik Bilimler Koordinatörü): Adı üstünde bu bir araştırma. Sonuca ulaşılması yıllar alır. Bu çalışmalar hayal edilen, umut edilen sonuçlardır. Bir kan testiyse kanseri tespit şu an imkansız . Ama ileri de gerçek olacak."
Doç. Dr. Hakan Karagöl (Trakya Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bölümü): Zaten bilim adamları 2000 yılında insanın gen haritasını çözmüştü. Gen haritasının çözümünden sonra da çalışmalar kanseri yenmek için hızlandı. Ama 20-25 yıl sonra kesin sonuçlar çıkar.