Çocuklara hakları anlatıldı

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla okullarda çocuk hakları anlatıldı.

Bayrampaşa Belediyesi, 7–13 Aralık tarihleri arasındaki İnsan Hakları Haftası dolayısıyla ilköğretim okullarında çocuk haklarının anlatıldığı bir organizasyon düzenledi.

Dünyada her yıl aralık ayının 10. gününün denk geldiği hafta İnsan Hakları Haftası olarak kutlanıyor. Bu yıl 7-13 Aralık tarihleri arasında kutlanan İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Bayrampaşa Belediyesi, bu hafta içinde ilçede bulunan ilköğretim okullarında çocuk haklarının anlatılmasına yönelik bir bilgilendirme organizasyonu düzenledi.

Avukat Fahri Safa Küpçü'nün konuşmacı olarak katıldığı organizasyonda ilköğretim okullarındaki öğrencilere Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan çocuk hakları hakkında bilgi verilerek, çocuklardan gelen sorular cevaplandırıldı.

ÇOCUK KAVRAMI 400 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Çocuk kavramının dünyada kabul edilmesinin çok eskilere dayanmadığını belirten Avukat Fahri Safa Küpçü, daha önce dünyada bebeklikten yetişkinliğe geçildiği gibi bir anlayışın bulunduğunu söyledi. Avukat Küpçü, özellikle Roma ve Ortaçağ Avrupası'nda çocuk kavramına hiç rastlanmadığını vurguladı. Dünyada çocuk kavramının geçerlilik kazanmasının 400 sene öncesine dayandığını ifade eden Avukat Küpçü, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ise Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında kabul edildiğini anlattı.

Avukat Küpçü, bugün dünyada çocuk tanımı içine girenlerin 18 yaş altı kalan kişiler olduğunu belirtti. Avukat Küpçü, bu sözleşmeyi dünyada sadece iki devletin kabul etmediğini, bu devletlerden birinin hükümeti olmayan Somali, diğerinin ise ABD olduğunu bildirdi. ABD'nin neden hala bu sözleşmeye imza atmadığı yönündeki sorumuza Küpçü, bu ülkenin bazı eyaletlerinde halen 18 yaşından küçüklerin idam edilmesine olanak veren yasalar olmasının etkili olduğu yanıtını verdi. Küpçü, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu sözleşmeye imza atmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

ÇOCUK HAKLARI NELER?

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan hakların ne olduğu yönündeki sorumuzu ise Küpçü, tüm insanlar için geçerli olan yaşam hakkı, işkenceye maruz kalmama, eğitim, aile, özel hayatın dokunulmazlığı, tabiyet, düşünceyi açıklama özgürlüğü, din ve vicdan hürriyeti, sağlık, sosyal güvenlik, ekonomik sömürü gibi haklar bulunduğunu; bunun yanında oyun hakkı, eğlenme hakkı ve ailenin birlikteliği, kimsesiz çocuklara yardım, zihinsel ve bedensel engelli çocukların eşitliği, kaçırılmaya karşı koruma ve en önemlisi de ayrımcılığa karşı korunma hakkıgibi çocuklara özel haklar bulunduğunu belirterek cevapladı.

Küpçü, çocuk haklarında en öne çıkan başlıkların ise ayrımcılığa karşı korunma, ailelerin birlikteliği, çocuğu ilgilendiren konularda onun görüşüne başvurmak, çocuğun yüksek menfaatini gözetmek olduğunu vurguladı. Küpçü ayrıca, çocuğun yetişmesinde devletin de aileye destek olması gerektiğini, bunun için gerektiğinde aileye sosyal yardım sağlanmasını ya da çocuğun menfaati için aileden alınması gibi durumların bulunduğunu kaydetti.

Son yıllarda çocuk tacizi olaylarının neden arttığı yönündeki sorumuza karşılık ise Küpçü, aslında bu tip olayların artmadığını sadece medyada yer alma sıklığının arttığını söyledi. Küpçü sözlerine, çocuk tacizi olaylarının özellikle ABD ve Avrupa gibi ülkelerde zenginlikle paralel bir durum olduğunu, Türkiye'de ise farklı sebeplere dayandığını ve bu olayların teknolojinin kullanımıyla birlikte arttığını belirterek son verdi.