Ordu Valiliği bez poşet dağıttı

Ordu Valiliği, içinde kimyasal madde barındıran naylon poşetlerin ortadan kaldırılması kapsamında, onun yerine bez poşet kullanmayı teşvik etmek amacıyla vatandaşlara 5 bin adet bez poşet dağıttı.

Naylon poşetlerin tek kullanımdan sonra doğaya atılması, bunun da toprağı ve suyu zehirlemesinin önüne geçmek amacıyla kağıttan yapılan kese kağıdı ve bez poşet kullanımının özendirilmesi amacıyla Tahıl Pazarı mevkiinde Ordu Valisi Orhan Düzgün'ün de katıldığı bir program düzenlendi. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ekoloji Kulübü ile TEMA Ordu Temsilciliği'nin Yavru TEMA'cılarla birlikte katıldığı etkinlikte Ordu Valisi Orhan Düzgün, vatandaşları kağıt ve bez poşet kullanmaya çağırdı. Naylon poşetin geri dönüşümünün bin yıl sürdüğünü, bünyesinde barındırdığı kimyasal bileşimler sebebiyle toprağı ve suyu zehirlediğini dile getiren Vali Düzgün, "Kağıt ve bez poşetler belli bir zaman içerisinde çözülerek toprağa karışıyor. Dolayısıyla geri dönüşümü mümkün. Ama naylon poşetler doğanın ve toprağın düşmanı" dedi.

Vali Düzgün, konuşmasının ardından orada bulunan vatandaşlara bez poşet dağıttı. Yavru TEMA'ya bağlı öğrencilerde cadde boyunca vatandaşlara bez poşet dağıttılar.

TEMA: "TEHLİKE BÜYÜK"
TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan da ülke genelinde naylon poşet kullanımının çok büyük boyutlarda olduğunu, bunun doğa ve toprağı zehirleyen bir kütle olduğu düşünüldüğünde tehlikenin boyutunun ortaya çıktığını belirtti. Türkiye'de 18 milyon hane bulunduğunu, her hanenin haftada 5 adet plastik torba kullandığı varsayıldığında tüm ülkede haftada 90 milyon adet, yılda 5 milyar adede yakın plastik torba kullanıldığının ortaya çıkacağını belirten Gözükan, "Bu kadar plastik torba çöpe gidiyor. Plastik torbalar ışık altında kimyasal çözülmeye uğruyor. Zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölünüyor. Toprağı ve suyu zehirliyor. Plastik torba atıklarından kaynaklanan mikroskobik zehirli parçacıklar besin zincirine giriyor. Doğal hayatı ve canlıların hayatını olumsuz etkiliyor. Hastalıklar artıyor. Çözüm, plastik torba kullanımının yasaklanmasıdır. Plastik torba yerine kağıt torbalar veya bez torbalar kullanımıdır. Dünyada bu yönde gelişmeler var. Bir çok ülkede, bazı şehirlerde plastik torba kullanımı yasaklandı veya vergilendirilerek plastik torbanın fiyatı artırıldı. Böylece kullanıcılar caydırıldı. Türkiye'de öncelikle halkın plastik torbanın hem doğaya hem canlıların sağlığına zararı konusunda bilgilendirilmesine önem vermemiz lazım. Halk bilgilendirilir bu arada hükümet de gereken caydırıcı tedbirleri uygulamaya koyar ise belki de yasaklamaya gerek kalmadan kâğıt ve bez torbaya geçiş sağlanabilir" diye konuştu.