İstanbul, projeleriyle 2010'a hazır

İstanbulluların 2010 yılı boyunca buluşacağı projeler ve etkinlik takvimi, kamuoyuna tanıtıldı.

2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak İstanbul için yapılan hazırlıklar tamamlanırken, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirilen yıllık program bilgilendirme toplantısıyla İstanbulluların 2010 yılı boyunca buluşacağı projeler ve etkinlik takvimi, kamuoyuna tanıtıldı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, 2008'den bu yana hazırlıkları sürdürülen çalışmalar tamamlanarak, 2010 yılında tüm İstanbullularla buluşacak Avrupa Kültür Başkenti Projeleri, düzenlenen yıllık program bilgilendirme toplantısıyla ilk kez toplu olarak kamuoyuna tanıtıldı.

10 Aralık Perşembe günü Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısı, Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

"Bu süreçte yaşanan tecrübeler İstanbul'a yepyeni bir deneyim kazandıracak"

Toplantıda konuşan Hayati Yazıcı, İstanbul'un 8.500 yıllık tarihi ve kültürel birikimiyle sadece Avrupa'nın değil, tüm dünyanın kültür başkenti olmaya layık olduğunu belirterek, 2010 yılı için yapılan hazırlıkların, 2010 ve sonrasında İstanbul'da yaşanacak değişimin bir başlangıcı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ajans'ın özgün yönetim modeline de dikkat çeken Yazıcı sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yapılanması, başından beri Kamu ve yerel yönetimlerle birlikte, meslek kuruluşları, Sivil toplum kuruluşları ve akademik dünyaya uzanan hemen her kesimin temsiline imkân tanıyan kendine has yapılanma ile oluşmuştur. Bu oluşum, birçok açıdan Türkiye'de bir ilki teşkil etmektedir. Daha önce hiçbir kurum, bu kadar kısa sürede bu sayıda ya da buna yaklaşan sayıda projeyi değerlendirmek, seçmek ve hayata geçirmek için yola çıkmamıştı. Ajansımız ilk gününden bugüne kadar, gelmiş geçmiş tüm yöneticileri ile birlikte tek bir amaca odaklandı: Görevini en iyi şekilde yerine getirmek için hedefe kilitlenmek!

Şüphesiz bu süreçte çeşitli tecrübeler yaşandı. Ancak bu tecrübelerden çıkartılan dersler ve sonucunda elde edilen başarıların sürekli kılınması, İstanbul'a yepyeni bir deneyim kazandıracaktır."

İstanbul'un, Avrupa Birliği'ne üye olmayan bir ülkenin kenti olarak "Avrupa Kültür Başkenti" unvanına hak kazanan son Avrupa kenti olduğunu hatırlatan Yazıcı, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Türkiye henüz Avrupa Birliği üyesi olmadığı için; İstanbul, diğer Avrupa Kültür Başkentleri gibi AB'den büyük bir maddi destek almıyor. Diğer tüm Avrupa Kültür Başkentleri bütçelerini, üye ülke olmaları nedeniyle AB fonlarından ve hatta sponsorlardan sağlarken, İstanbul'un kaynağı sadece kamunun verdiği maddi destekle oluşturuldu. Böylece, Türkiye'de ilk defa sivil bir inisiyatifin kamu kaynağını kullanması sağlandı. Bu konunun ne kadar önemli bir ilk olduğunun da bir kez daha altını çizmek istiyorum."

"İstanbul'un enerjisini Türkiye ile paylaşan, ilhamını dünyaya yansıtan unutulmaz bir 2010!"

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, toplantıda yaptığı konuşmada dünyanın en ilham verici kenti olarak tanımladığı İstanbul'un, Avrupa Kültür Başkenti ünvanıyla 2010 yılı sonuna kadar hayata geçmiş olacak 400'ü aşkın özel projeyle Türkiye'ye ve dünyaya ilham vermeye devam edeceğini belirtti. Avdagiç konuşmasında şu konulara değindi:

"8500 yıllık tarihi boyunca yaşanmışlıkların üst üste konduğu, ne bugün ne de gelecekte sayfalarını çevirmeye doyamayacağımız bir belgedir şehr-i İstanbul. Ne şanslı bizlere ki, o tarihe Avrupa Kültür Başkenti olarak kayıt düşülecek yıla birlikte tanıklık etme şansına sahibiz.

Zamanlama, kaynak kullanımı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti hedeflerine katkısının da aralarında bulunduğu pek çok objektif kriterde değerlendirilerek bugüne kadar başvurusu yapılan toplam 2.272 proje arasından seçilen 451 projenin, 132'sini gururla tamamlamış bulunuyoruz. 89 projemiz halen devam ediyıor ve 2010 yılında da 230 projeyi hayata geçirecek olmanın heyecanın yaşıyoruz.

Kamunun desteği, sivil toplum kurumlarının sahipleniciliği ve halkımızın katılımı ile, İstanbul'un enerjisini Türkiye ile paylaşan, ilhamını dünyaya yansıtan unutulmaz bir 2010 yılı geçireceğimize inanıyoruz. Bu inancımızın arkasında, farklı uzmanlıklara sahip güçlü bir ekibin İstanbul'a duyduğu tutku ile hayat bulan 451 proje var."

451 proje içerisinden 70'e yakın örnek proje detaylarıyla tanıtıldı
Ajans'a bugüne kadar yapılan toplam 2.272 proje başvurusu içerisinden, titiz ve özverili çalışmalarla yürütülen değerlendirme süreçleri sonucunda hayata geçirilmesine karar verilen 451 projeden 70'e yakın örnek projenin detayları, Ajans'ın temel hedeflerini içeren 10 farklı başlık altında Şekib Avdagiç tarafından kamuoyuna aktarıldı.

İstanbul'un; uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapması, kültür sanat altyapısının iyileştirilmesi, sanat üretiminin gençleştirilmesi, yaratıcılığın ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi, kültür turizmine katkıda bulunulması, uluslararası marka değerine katkı sağlanması, katılımcı yönetişim modelleri ile kültürel çeşitliliğinin mümkün kılınması, tarihi ve mimari mirasının korunması ile sanat etkinliklerinin tüm İstanbullular için erişilebilir kılınması, uluslararası alanda işbirliklerinin sağlanarak Avrupa ile ilişkilerin derinleştirilmesi ve uzun soluklu kılınması başlıklarında detaylandırılan 70'e yakın proje ayrıntılarıyla aktarıldı. Toplantıda ayrıca, bugüne kadar gerçekleştirilen, devam eden ve yeni başlayacak olan tüm projeler ve 2010 yılının etkinlik takvimini içeren 2010 Program Kitapçığı ilk kez tanıtıldı.

Kitapçık ve detaylı bilgiler için www.istanbul2010.org sitesi ziyaret edilebilir.