Hamilerler için gelen aşıya yoğun ilgi

Sağlık Bakanlığı tarafından, hamile bayanlara yapılmak üzere özel getirilen ve sağlık müdürlüklerine gönderilen civasız grip aşısına vatandaşlar ilgi gösterdi. Bazı vatandaşlar bu aşıdan yaptırmak için merkezlere gitti.

Hamilerler için gelen aşıya yoğun ilgi
Bir vatandaş, hamileler için özel getirilen bu aşıdan yaptıramadığı için Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulundu.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, hamilelere yönelik civasız grip aşısının yapılması için çalışmalara başlandığını belirtti. Hamilelerin bu aşıya ilgisinin fazla olduğuna dikkat çekti. Belirlenen gebelere aşının yapılması için çalışmaların devam ettiğini anımsatan Çetinkara, ilk güne göre aşıya hamile bayanların gösterdiği ilginin fazla olduğunu aktardı.

Çetinkara, hamilelik nedeniyle gebelerde vücut direncinin normalde düşüş yaşadığını belirterek, "Normalde gebe bayanlar, ister istemez vücut direnci düştüğü gibi normal rahatsızlıklar diğer insanlara göre biraz ağır seyreder. Grip rahatsızlığı da böyledir. Normal insanda ateş, gribal enfeksiyon seyri hamilede daha ağır olur. Bu nedenle gebelerin mutlaka aşı yaptırması gerekir. Aşının civasız olması da hem anne hem de çocuk sağlığı açısından önemlidir. İhmal edilmemesi konusunda hamileleri uyarıyoruz" dedi.

Çetinkara, grip aşısını yakından takip eden kişi sayısının fazlalığına işaret ederek, "Bir vatandaşımız, hamileler için gelen aşıdan yaptırmak istemiş. Gerekçesi ise civasız olmasını göstermiş. Kabul edilmeyen bu kişi, grip aşısı yaptıramadığını belirten şikayetini Sağlık Bakanlığı'na göndermiş. O nedenle insanlarımızın hamile için özel ithal edilen bu grip aşılarından talep etmemeleri gerekir. Diğer aşımız mevcut olup bu aşıyı yaptırabilirler" diye konuştu.

Kadir Çetinkara, hamileler için getirilen aşının civasız olması nedeniyle anne ve çocuk sağlığının korunduğunu tekrarlayarak, normalde çocuk döneminde ve farklı zamanlarda yaptırılan aşıların birçoğunda civa bulunduğunu ifade etti. Bu süreçte yaptırılan aşıların insan salığına uzun yıllar geçmesine karşın zarar vermediğini dile getiren Çetinkara, normal zamanda çocuklara yaptırılan aşılarda gündem olmayan bu maddenin grip aşısında sorun teşkil etmesine de bir anlam veremediklerini belirtti.