Gördes'in suyunu izmir 2010'da kullanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Barajı'nın yüzey suyunu içme suyu standartlarına getirebilmek için Manisa-Nuriye'de kuracağı arıtma tesisinin ihalesine bu ay çıkıyor.

DSİ'nin isale hattıyla eşzamanlı olarak bitecek tesis, yılda 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak. Kente yeni su kaynakları kazandırmak için çeşitli projeler üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Gördes Barajı'nın suyunu en kısa sürede kente verebilmek için yoğun tempoda çalışıyor. 2008 yılı Kasım ayında su tutmaya başlayan barajdan İzmir'e su sağlamak için DSİ ile işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 114 kilometrelik Gördes Barajı ana isale hattının 35.5 kilometrelik bölümünün uygulama projelerini hazırladı. Kalan kısmının projesi ise devam ediyor.

Barajın suyunu İzmir'e taşıyacak isale hattının Manisa-Nuriye yakınlarındaki Sarıkız Su Havzası'na kadar olan 35.5 kilometrelik bölümünün inşaatı DSİ tarafından sürdürülürken, İZSU da bu hattan gelecek suyu arıtarak sağlıklı içme suyu standartlarına getirebilmek amacıyla, Sarıkız Su Havzaları'nın bulunduğu Nuriye'de 21 hektarlık alanda arıtma tesisi kurmak için başlattığı çalışmalarda önemli aşamalar kat etti. Önce projeleri hazırlayan İZSU, ardından günde 130 bin metreküp su arıtacak tesis için 22 Aralık 2009 tarihinde inşaat ihalesine çıkma kararı aldı. 300 günde tamamlanacak tesisin, 35.5 kilometrelik isale hattıyla eş zamanda bitmesi planlanıyor. Gördes Barajı'ndan gelecek olan yılda 47 milyon metreküp yüzey suyu, içme suyu standartlarına getirilip Göksu üzerinden Menemen'e, oradan da Çiğli'deki Cumhuriyet Deposu'nu ulaşacak. Mevcut içme suyu isale hattı aracılığıyla kente ulaşan su, yılda 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak. İçme suyu arıtma tesisi inşaat ihalesi kapsamında 1619 metre uzunluğunda ham su iletim hattı ile 984 metre uzunlunda arıtılmış su iletim hattı imalatı da gerçekleştirilecek.

60 MİLYON METREKÜP İLAVE SU TARIM ALANLARINDA KULLANILACAK

114 kilometrelik Gördes Barajı isale hattı tamamlandığında, barajdan gelen sular yine İZSU'nun Bornova Belkahve yakınlarında yapacağı Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nde arıtma işleminden geçirilecek. Kavaklıdere Arıtması'nın devreye girmesiyle, Nuriye'de kurulan tesis devreden çıkarılarak yedeğe alınacak. Günde 362 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak arıtma tesisi, Gördes ve Çağlayan barajlarının suyunu arıtacak. Ayrıca İzmir'in gelecek yıllarda su ihtiyacını karşılamak için planlanan Düvertepe ve Başlamış barajlarının suyunu arıtmak için de tesise ilave üniteler inşa edilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de projesini 2009 yılının sonunda tamamlayacak. Arıtma tesisi inşaatı için kamulaştırma çalışmalarına 2010 yılında başlanacak. 114 kilometrelik hattın, Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin, 2 depo ve 2 tünelin tamamlanmasıyla, Gördes'in arıtılmış suyu çapları 1.8 ve 1.2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak ve bu merkezlerden kentin kullanımına sunulacak. Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.