PKK'yı sahiplenen hareketler endişe verici

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal Tokat'taki terör saldırılarını PKK'nın üstlenmesinden sonra hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. Baykal, 'Devletin PKK'yı sahiplenen tavırları endişe vericidir' dedi.

Deniz Baykal, Tokat'ın Reşadiye ilçesinde düzenlenen terör saldırısını PKK'nın üstlenmesinin ardından hükümete eleştirilerde bulundu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, Türkiye'nin içinde bulunduğu gerilimi haketmediğini belirterek, bu gerilimden bir an evvel çıkılması gerektiğini söyledi.

Kazakistan Devleti'nin milli günü resepsiyonu Rixos Otel'de yapıldı. Geceye, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti ve CHP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda büyükelçi ve davetli katıldı. Kazakistan`ın Ankara Büyükelçisi Bagdad Amreyev, resepsiyona katılan konuklarıyla yakından ilgilendi. Resepsiyon öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP lideri Deniz Baykal, hükümete sert eleştiriler yöneltti.

Baykal, Tokat'ın Reşadiye ilçesinde düzenlenen terör saldırısını PKK'nın üstlenmesiyle ilgili bir soruya, "Bunu, bu gerçeğin çıkmasına üzülen ve şaşıranlara sormak lazım. En sorumlu noktalarda bulunanlar bile bu vahşeti PKK'nın yapmamış olabileceği düşüncesini taşıyordu. Devletin zirvesinin PKK'yı sahiplenen hareketleri endişe verici. Kavramlar, değerler altüst olmuş durumda. 'Bir türlü PKK yaptı' diyemiyorlar. Ergenekon da, danıştay cinayeti de bu şekilde. Komplo mantığı kurulmuş durumda. İktidar komplo kurmamalı. Mesnetli davranmalı. Asıl üzücü olan ise, PKK'ya sempatik bakmaları ve PKK'yı aklamaya çalışmaları" şeklinde cevap verdi.

Geceye katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin çok iyi bir düzeyde olduğunu ve daha da gelişmeye açık olduğunu ifade etti. Demirel, basın mensuplarının son günlerdeki gerilim ortamıyla ilgili bir sorusuna, "Gerilimi değerlendirmek olur mu? Gerilim, gerilimdir. Tükiye, bu gerilimi haketmiyor. Türkiye, bu gerilimden bir an evvel çıkmalıdır" ifadeleriyle cevap verdi.

Demirel, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili olarak ise, "Bunlar ayaküstü konuşulacak konular değil. Memleketimizde huzur, sükun, kardeşlik, beraberlik, hak, hukuk, adalet ve demokrasi olsun. Herkesin isteği bu" ifadelerini kullandı.