Bakan Günay: Açılım için iç turizm hızlandırılacak

Barış ve kardeşliğin geliştirilmesi için iç turizme büyük önem verdiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm imkânlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de aktarmayı düşündüklerini söyledi.

İZFAŞ, Hanover Messe International ve TÜRSAB işbirliğinde düzenlenen 3. Travel Turkey İzmir Fuar ve Konferansı, Kültürpark Fuar Alanı'nda törenle açıldı. Törende konuşan Bakan Günay, ''2010 yılında Van'da bir başlangıç yapalım, nasıl İzmir'de yaptıysak. Birkaç yıl sonra o bölgedeki insanları da turizmin nasıl bir istihdam, bolluk, bereket ve barışma kapısı olduğunu hissedebilir ve turizmi ülkemizin her tarafına yaymayı başarabiliriz'' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin turizmde 25 milyon barajını aşarak 26 milyon turist rakamına ulaştığını hatırlatan Bakan Günay, bu yıl dünya eksiye giderken artıya gitmeyi başardıklarını söyledi. Günay, geçen yıl olduğu gibi şubat ayından itibaren erken rezervasyon kampanyası başlatılacağını kaydederek, Türkiye'nin gelişmiş 10 turizm ülkesi arasında, kriz yılı 2009'u artıyla kapatan tek ülke olduğunu belirtti. Sadece dışarıdan gelenleri çoğaltmaya çalışmadıklarını vurgulayan Günay, iç turizme de büyük önem verdiklerini söyledi. Ertuğrul Günay, "Turizmin bir barış projesi, aynı zamanda bir tanışma ve kardeşlik projesi, tanışmanın ve kardeşliğin de işleri kolaylaştıran tılsımlı bir yaklaşım olduğunu bilerek, içeride de geliştirmeye çalışıyoruz. Geçen yıl erken rezervasyon kampanyası başlattık. Bu yıl yine şubat başında başlatarak ülkenin kuzeyini, güneyini, doğusunu, batısını, birbirini anlamayan topluluklar halinde çatışmasını değil, birbirini seven sayan topluluklar olarak barışmasını hedefleyerek iç turizmi hızlandırmaya çalışıyoruz" dedi. Bu tanışma ve barışmanın çok önemli olduğuna inandığını anlatan Bakan Günay, Yunus Emre'nin, "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım" sözünü aktardı. Tanışmanın ve barışmanın ülkenin kalkınmasına, gelişmesine, kaynaklarını asıl gereken alanlara harcamasına çok güzel bir fırsat oluşturacağını düşündüğünü belirten Bakan Günay, turizmin daha fazla istihdam, bereket, barış ve dostluk anlamına geldiğini söyledi.
Türk turizminin kriz şartlarına rağmen büyümesine devam ettiğini dile getiren Bakan Ertuğrul Günay, Dünya Turizm Örgütü'nün son verilerine göre etkileri çok fazla görülen ekonomik kriz ve çeşitli salgın hastalıkların getirdiği tereddütlere rağmen Türkiye'nin, önde gelen 10 turizm ülkesi arasında artıda olan tek ve en başarılısı olduğunu ifade etti. Günay, ''10 ülkenin dokuzu, yılı eksiyle kapattı. Türkiye, birkaç yıldır yaşadığı gelişimle ilk 10 ülke arasında ziyaretçi bakımından yedinci, gelir itibarıyla dokuzuncu sırada yer alıyor. Ziyaretçi sayısı açısından artıyla kapattık. Gelir itibarıyla bir miktar geriye düşsek de yine öteki ülkelerden daha iyi bir noktadayız. Türkiye dünyanın hızla gelişen, markalaşan, kalıcı bir turizm ülkesi haline geldi'' dedi.
Bakan Günay, İzmir'in de potansiyeline rağmen yeteri kadar turist çekemediğini, nüfusunun ancak dörtte biri kadar ziyaretçi ağırlayabildiğini, bütün Doğu Akdeniz'in dikkatini buraya çekmeye çalışacaklarını kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanı, termal turizm konusunda 32, toplamda ise 48 yeni alan için tahsis ihalesi açtıklarına dikkat çekerek, 15 bin yeni yatağı hizmete alacaklarını belirtti. Günay, "Dünyanın kriz yılında bile turizmini büyüten bir ülke olarak Türkiye, bu konuda en elverişli yatırım ülkesidir. Yerli ve yabancı yatırımcıların bunu dikkate alacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Bakan Ertuğrul Günay, son günlerdeki terör olaylarına da değinerek, şunları kaydetti: "Evlatlarımız, son birkaç gün içinde hain pusulara, tuzaklara kurban gittiler. Onları minnetle, rahmetle anıyorum ama bütün kalbimle şunu söylüyorum, hiçbir hain pusu, tuzak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik gelişmesini, barışını, birliğini, kardeşliğini, büyümesi ve güçlenmesini engelleyemeyecek. Biz dayanışmamızla, dostluğumuzla, geleceğe bakışımızla, Atatürk'ten aldığımız hızla ve geleceğe olan inancımızla tüm bu tuzakların üstesinden geleceğiz ve Türkiye'yi, cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi haline getireceğiz."