Afganistan'a neden asker gönderilmedi?

Cevabı Amerikan PBS televizyonunda programa katılan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan şöyle dedi: 'Sözleşmede Türkiye'nin görev niteliği belli, üstelik...'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Afganistan'da alacağı görevin niteliğinin baştan beri belli olduğunu belirterek, "Afgan halkının özgüvenini sarsarsak, orada yapabileceğimiz işleri de yapamayabiliriz" dedi.

Erdoğan, Amerikan PBS televizyonunda Charlie Rose Show adlı programda gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Erdoğan, "Afganistan'a takviye asker gönderilmesi" konusunda bir soru üzerine, böyle bir talep dile getirilmeden önce adım attıklarını ve asker sayısını bin 750 civarına ulaştırdıklarını söyledi.

Erdoğan, Başkan Obama'ya Afgan ulusal ordusunun kurulması ve bunlara eğitim verilmesi önerisinde bulunduğunu söyledi.

"Sözleşmede Türkiye'nin Görev Niteliği Belli"
Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin niçin muharip asker göndermediği" sorusuna, baştan bu yana sözleşmede Türkiye'nin alacağı görevin niteliğinin belli olduğu yönünde cevap verdi.

Erdoğan, "Afgan halkının özgüvenini sarsarsak orada yapabileceğimiz işleri de yapamayabiliriz" dedi.

ABD-Türkiye İşbirliği Ele Alındı
Erdoğan, Obama ile görüşmesinde bölgesel ve küresel sorunlar üzerinde Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye işbirliğinin de ele alındığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, terörle mücadele ve Irak ile İran'ın nükleer programına yönelik birlikte neler yapılabileceğini konuştuklarını, Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi süreciyle Kıbrıs konusunu değerlendirme imkanı bulduklarını dile getirdi.

Obama'nın "model ortaklık" ifadesini kullandığını hatırlatan Erdoğan, sürecin en önemli adımının bu "model ortaklık" üzerine bir model işbirliğini oluşturmak olduğunu bildirdi.