İçişleri Bakanı Beşir Atalay Moskova'da

'Küresel Karayolu Güvenliği Konferansı'na katılmak üzere Moskova'ya giden Atalay, ilk defa bakanlar düzeyinde böyle bir toplantının gerçekleştirildiğini, Birlemiş Milletler üyesi olan ülkelerin İçişleri, Ulaştırma, Sağlık ve Eğitim bakanlarının toplantıya davet edildiğini belirtti.

BM'nin 2004 yılından bu yana yolların güvenliği ile ilgili çalışmalar yaptığını kaydeden İçişleri Bakanı, "Karayollarında her yıl yaklaşık 1,3 milyon kişi hayatını kaybediyor. Çok sayıda yaralı oluyor. Bu toplantı uluslar arası alanda ileri bir adım" dedi. Atalay, iki gün boyunca sürecek çeşitli toplantılarda karayollarının güvenliği, kaza, ölüm ve yaralı sayısının azaltılması ile ilgili alınacak tedbirlerin müzakere edileceğini söyledi.

Toplantının sonunda ortak bir deklarasyon yayınlanacağını da kaydeden Bakan, "Bu deklarasyonla ülkelerin belirli kurallara uyması istenecek. Yol güvenliği açısından oluşturulacak ilkeler uluslararası uyarı anlamına gelecek" şeklinde konuştu.

Yoğun programına rağmen Moskova'da düzenlenen programa katılmak istediğini kaydeden Atalay şu bilgileri verdi: "Ben bakan olduktan sonra üzerinde çok çalıştım. Birçok çaba sarf etmemize rağmen ölümlü kazalarda ancak yüzde 15 düşüş sağlayabildik. Bu toplantının bizim tedbir çalışmalarımıza da katkı sağlamasını umuyoruz."

Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları'ndan geniş bir heyetle toplantıya katıldıklarını ifade eden Atalay, toplantıyı ciddi şekilde takip edeceklerini ve azami derecede istifade etmeye çalışacaklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya ile gerçekleşecek ortak bakanlar kurulu ile ilgili çalışmaları sürdürdüğünü kaydeden Atalay, "İki taraf da bu çalışmaya olumlu bakıyor. Zaman konusu netleştirilmeye çalışılıyor. İtalya, İspanya, Irak ve Suriye ile bu toplantılar yapıldı. Rusya Federasyonu ile de böyle bir toplantı yapmayı planlıyoruz" dedi.

Atalay, Moskova temasları çerçevesinde Rusya Federasyonu İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev ve konferansa katılan birçok ülkenin dışişleri bakanı ile ikili görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti.