'Afganistan seneye kendi güvenliğini sağlayabilir'

Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Savunma Bakanları ortak toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen,Afganistan'ın seneye kendi güvenliğini sağlayabileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri , Afganistan'ın önümüzdeki yıl kendi güvenliği ile ilgilenmeye başlayabileceğini ancak bunun gerçekleşebilmesi için uluslararası toplumun öncelikle daha fazla eğitimci ve askeri Afganistan'a konuşlandırması gerektiğini savundu. Rasmussen, "Bugün Afgan güvenlik güçleri sorumluluk alma kapasitesine sahip değildir, bu nedenle onları eğitmeye ve yetiştirmeye ihtiyacımız var" dedi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Afgan güvenlik güçlerine güvenlik sorumluluğu verilmesi konusunda "gerçekçi" olduğunu ifade ederek, "önümüzdeki yıl şartların müsait olduğu bazı bölgelerde" Afgan güvenlik güçlerinin sorumluluk almaya başlayabileceklerini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, AB'nin Afgan hükümetiyle yakın çalışmasının ve hem askeri hem de sivil kaynakları aktarmasının gerektiğini belirtti. Rasmussen, "Eğitimciye, ekipmana ve Afgan güvenlik güçlerinin sayısının artırılmasının finanse edilmesi için de paraya ihtiyacımız var" dedi.