Kalorimetre İle Isı Hırsızlığına Çare

Kırşehir’de Makine Mühendisi Ömer Çetiner, doğalgazla ısınma sistemlerinde kalorimetre kullanımı ile ısı hırsızlığının sona ereceğini açıkladı.

Kalorimetre İle Isı Hırsızlığına Çare


Doğalgazda ısınma sistemlerine geçişlerde mevcutta merkezi sistemle ısınan binalarda yakıtı doğalgaza çevirirken ısınma şeklini de değiştirilebileceğini belirten Çetiner, kanun gereği merkezi ısınma sitemlerinde ısı paylaşım cihazı (Kalorimetre veya ısı pay ölçer) ve termostatik vana kullanmak zorunlu olduğunu söyledi.



Konfor, tasarruf ve bireysel ısınma özgürlüğünü anlatan Çetiner, "Tasarruf ve konforu bizler merkezi sistemle ısınmada buluyoruz. Tek eksiğimiz ise bireysel ısınma özgürlüğü. Yeni çıkan kanunla birlikte 2 bin metrekare üzerindeki binalar, merkezi sistem olmak zorunda ayrıca kalorimetre veya pay ölçer kullanıp termosta tik vana takılmak zorunda" dedi.



Termostatik vana ile insanların bireysel ısınma özgürlüğünü de kazandığını ifade eden Ömer Çetiner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hiçbir zaman için radyatörü kapatamıyoruz. Yani termostatik vana ayarını iki konumunun altına düşüremiyoruz. İki konumunun karşılığı ise 16 derece böyle bir durumda da alt-üst dairelerden de ısı alışverişi yapmıyoruz. Diğer daireler bu durumdan da etkilenmiyor. Müteahhitler daire yaparken 2 bin metrekarenin altında kalmaya çalışıyor ki ferdi sistem ısınma olsun diye. Yurt dışında çalışan insanlarda genelde ferdi sistem daireler almaya kalkıyorlar. Özellikle yeni sitelerde kalorimetre cihazı takarak tükettikleri kadar harcadıkları için binada ısı kaybı da yoksa minimum ödeme yapacaklardır. Bu ödeme şekli diğer apartman sakinlerine de yansıyacak. Kalorimetre takılan binalarda yüzde 30 tasarruf var."
Kaynak: İHA