Afganistan Atina'da Büyükelçilik Açıyor

Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani: 'Diplomatik misyonumuzu yerleşik olmayan büyükelçiliğe yükseltiyoruz. Bugün açılışı gerçekleşecek' 'AB ile sığınmacıların iadesi konusunda bir anlaşma imzaladık. Tabii ki sığınmacıları ilgilendiren bazı sorunlar var ama Afganistan yükümlülüklerine bağlı kalacak' Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias: 'Afganistan'ın büyükelçilik açarak ikili ilişkilerde büyük bir adım attığını düşünüyorum. Buraya çok uzun yıllar önce babaları gelen, burada doğan Afgan göçmenlerin sorunlarını çözmede büyük yardımı dokunacaktır'

Afganistan Dışişleri Bakanı Saluhiddin Rabbani, Yunanistan ile ikili ilişkilerde önemli bir gün olduğunu belirterek, "Diplomatik misyonumuzu yerleşik olmayan büyükelçiliğe yükseltiyoruz. Bugün açılışı gerçekleşecek." dedi.

Rabbani, Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile görüştü.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rabbani, ülkesinin yeraltı kaynakları bakımından zengin olduğuna işaret ederek, Yunan iş adamlarına yatırım çağrısında bulundu.

Yunan-Afgan ilişkileri açısından önemli bir gün olduğunu vurgulayan Rabbani, "Diplomatik misyonumuzu yerleşik olmayan büyükelçiliğe yükseltiyoruz. Bugün açılışı gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

Rabbani ayrıca, Avrupa Birliği'nden (AB) sığınmacıların güvenlik endişelerine rağmen Afganistan'a geri gönderilmesine ilişkin bir soruya, "AB ile sığınmacıların iadesi konusunda bir anlaşma imzaladık. Tabii ki sığınmacıları ilgilendiren bazı sorunlar var ama Afganistan yükümlülüklerine bağlı kalacak." yanıtını verdi.

Afganistan'ın büyükelçilik açmasını değerlendiren Kocias da, "Afganistan'ın büyükelçilik açarak ikili ilişkilerde büyük bir adım attığını düşünüyorum. Buraya çok uzun yıllar önce babaları gelen, burada doğan Afgan göçmenlerin sorunlarını çözmede büyük yardımı dokunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kocias, eğitim, kültür ve güvenlik alanlarında iş birliklerini arttırmayı hedeflediklerini dile getirerek, "İkili ticaret hacmimiz 2,5 milyon avro. Bu da orta büyüklükte bir şirket demek. Ticaret alanında ikili ilişkileri geliştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA