Yol Çalışması Alanındaki Endemik Belen Bezelyesine Özel Koruma

Antalya’nın Kumluca ilçesinde, yol çalışma alanına isabet eden Belen bezelyesi için koruma çalışması başlatıldı. Yol güzergahındaki bezelye alanı yüzeysel sıyırma yapılarak yine aynı atmosferde başka bir alana taşındı.

Yol Çalışması Alanındaki Endemik Belen Bezelyesine Özel Koruma
Karayollarının Kumluca-Antalya karayolunda yapacağı yol genişletme çalışmasının bazı bölümleri, İngiliz Botanik Uzmanı Dr. Alan Harrington’un 1987 yılında keşfettiği Lathyrus Belinensis (Belen bezelyesi) yetişme sahasına denk geldi. Bitkinin koruma altına alınması için harekete geçen Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, yetişme alanındaki toprağın yüzeysel tabakasını kürekle alarak çuvallara koydu. Bitki, üreyebileceği başka bir alana taşıdı ve bu alan çitlerle çevrildi.

Belen bezelyesinin geçtiğimiz yıllarda ürediği alandan alınan tohum özel ve korunaklı üreme alanında çimlenmeye bırakıldı. Yapılan tüm çalışmaların botanik uzmanlarına danışılarak gerçekleştirildiği belirtildi.

"Aynı atmosferde başka bir alana taşıyacağız"

Kumluca Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Tuğba Tunç, "Belen bezelyesi dünyada sadece Kumluca bölgesinde yetişen endemik bir türdür. Bu türün koruma altına alınması amacıyla 250 metrekarelik bir alanda toprak sıyırma çalışması yapıyoruz. Karayollarının Kumluca-Antalya karayolunda yapacağı yol genişletme çalışmasının bazı bölümleri bu endemik bitkinin yetişme sahasına isabet etti. Bu alandaki türün koruma altına alınması amacıyla yüzeysel sıyırma yaparak yine aynı atmosferde başka bir alana taşıyacağız. Bu şekilde yetiştirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Türü keşfeden İngiliz Botanik Uzmanı Dr. Alan Harrington, Mayıs ayında bu bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Harrington, bitki tohumlarının geçmiş yıllarda İngiltere’ye götürülerek burada çiçekçilerde bahçe ve süs bitkisi olarak satıldığını aktardı.
Kaynak: İHA