Adana'da 15 Temmuz Konferansı

Adana Valisi Mahmut Demirtaş: 'Kesinlikle bu darbe girişiminde bulunan kim olursa olsun, FETÖ olsun, FETÖ'nün militanları olsun vur emri vermişiz. Biz bu üç, dört çapulcuya pirim verecek adamlar değiliz.'

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 15 Temmuz Darbe girişimi gecesi FETO'culara karşı açık "vur emri" verdiğini söyledi.

Vali Demirtaş, Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezinde düzenlenen "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Adana" konferansında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi kentte yaşananlar ve yaptıkları çalışmaları anlattı.

Televizyonu izlediğinde İstanbul Boğaz Köprüsü'nün kapatıldığını gördüğünü ifade eden Demirtaş, aklına ilk etapta terör örgütü olayı olduğunu düşündüğünü, kanalları gezdikçe darbe girişimi meselesini öğrendiğini kaydetti.

- Vur emri verdi

Demirtaş, konuyla ilgili kentteki ilgili güvendiği kişileri aradığını ve gerekli tedbiri aldıklarını belirterek, o gece Adana'da bu konuda biri yanlış bir iş yaparsa vur emri verdiğini söyledi.

Emniyet Müdürüne, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığının etrafınını çevrilmesi ve tüm büyük araçların nizamiye girişine park edilmesini ve giriş çıkışların yasaklanması talimatını verdiğini dile getiren Demirtaş, şunları aktardı:

"Kim gelirse gelsin, çıkanı da gireni de vuruyorsunuz dedim. Kesinlikle bunun affı yok. Girene de çıkana da müsaade etmiyorsunuz dedim. Bir taraftan kaymakam arkadaşlarımı tek tek aradım. Sürekli iletişim halinde bulunduk. Alayda da silahların bulunduğu deponun anahtarının güvenilen bir kişide olmasını istedim.

Valilikte, kaymakamlara, 'Kesinlikle bu darbe girişiminde bulunan kim olursa olsun, FETÖ olsun, FETÖ'nün militanları olsun vur emri vermişiz, sakın ha bu emirden bir adım dahi geri atmıyorsunuz, gözünün yaşına bakmıyorsunuz. Çünkü bu ülke bu ülkenin insanlarının kanlarıyla bu hale geldi. Biz bu üç, dört çapulcuya pirim verecek adamlar değiliz.' dedim. Sağ olsun arkadaşlar da dirayetli davrandılar."

- İncirlik üssünün elektrikleri kesildi

Demirtaş, o gece İncirlik'in karanlıkta bırakılması için elektriklerinin kesilmesiyle için ayrıca çalışma yaptıklarını kaydetti.

15 Temmuz gecesi sürekli istişare ederek, kararlar verdiklerini dile getiren Demirtaş, vatandaşların sokağa çıkmasıyla ilgili de talimatlar verdiğini ve desteklenmelerini istediğini söyledi.

Demirtaş, Kurtuluş Savaşı'nda çok çetin mücadele vermiş olan Adana halkının o gece de meydan ve sokakları doldurduğunu kaydetti.

O gece hep beraber Adana'da kimsenin burnu kanamadan bu işi sonuçlandırdıklarını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Umarım bundan sonra memleketimiz böyle bir olayla karşı karşıya gelmez. Gerçekten bu ülke, çok değerli, kıymetli, sahip çıkmamız lazım. Birlik ve beraberliğimizin bozulmaması için elimizden gelen tüm gayreti göstermemiz lazım. Herkesin gözü Türkiye'nin üzerinde. Emperyalist güçler, bir taraftan Arap Baharıyla buralarda bir hareketlilik sağlayabilir miyiz diye düşündü onu başaramayınca Gezi Olayları onda da başarılı olmayınca FETÖ terör örgütü.

Bu ülkenin kardeşliğinde bin yıllık geçmiş var. Bu kardeşlik o kadar güçlü ki bizim birbirimizden ayrı düşmemiz mümkün değildir. Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi ile kardeşçe, birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyoruz. Onun için hepimizin bu ülkeye sahip çıkması gerektiğini, gerekirse kendimizi feda edeceksek feda edeceğiz. O gün yaklaşık 250 vatandaşımızı şehit verdik, 2 binin üzerinde vatandaşımız yaralandı, gazi oldu. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve memleketimize başsağlığı diliyorum."

Kaynak: AA