Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi

TBMM Bayındırlık, İmar Komisyonu Başkanı Kaya: 'Fransa elektrik enerjisinin yüzde 74'ünü, Slovakya ve Belçika yüzde 51'ini, Japonya yüzde 59'unu, Almanya yüzde 28'ini, ABD yüzde 19'unu nükleer santrallerden temin ediyor' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yamaç: 'Japonya nükleer santrallerinin tamamını kapattıktan sonra yıllık petrol ithalatının ekonomilerine maliyeti 40 milyar doları bulunca bu santralleri tekrar gündemine aldı'.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Fransa'nın elektrik enerjisinin yüzde 74'ünü, Slovakya ve Belçika'nın yüzde 51'ini, Japonya'nın yüzde 59'unu, Almanya'nın yüzde 28'ini, ABD'nin yüzde 19'unu nükleer santrallerden temin ettiğini belirtti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığında toplanan komisyon, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini, tali komisyon olarak görüştü.

Kaya, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Elektrik enerjisi üretiminin yüzde 37,9'unun doğalgaz, yüzde 28'inin kömür, yüzde 25,8'inin hidroelektrik, yüzde 4,4'ünün de rüzgar enerjisinden sağlandığına değinen Kaya, elektrik üretiminde yüzde 4 olan yenilenebilir enerji payının 2023 yılında yüzde 30'lara çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Kaya, Türkiye'de nükleer santral serüveninin 60 yıldır devam ettiğini ifade ederek, dünya elektrik enerjisinin yüzde 13'lük payının, 434 reaktörle nükleer santrallerden sağlandığına dikkati çekti.

Fransa'nın elektrik enerjisinin yüzde 74'ünü, Slovakya ve Belçika'nın yüzde 51'ini, Japonya'nın yüzde 59'unu, Almanya'nın yüzde 28'ini, ABD'nin ise yüzde 19'unu nükleer santrallerden temin ettiğine işaret eden Kaya, Türkiye'de ise 60 yıllık serüvenin 2010 yılından itibaren 'ete kemiğe bürünerek' yol aldığını bildirdi.

Teklifin; kıyı kenar çizgisi dışındaki yapıların ruhsatlandırılması ile 74 ildeki doğalgazın küçük ilçelere de taşınması konusunda düzenlemeler getirdiğini, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının artırılmasını hedeflediğini belirten Kaya, ayrıca doğalgaz depolamadaki yüzde 10 oranını yüzde 20'ye çıkardığını söyledi.

Komisyon Başkanı Kaya, elektrik enerjisinin yüzde 74'ünü nükleer santralden elde eden Fransa'nın yılda 83,7 milyon turistle dünyada en çok turist çeken ülke olduğunu, 55,4 milyar dolarla da turizm gelirinde dünyada 4. sırada olduğunu kaydetti.

- Dünyada 442 nükleer santral faal olarak çalışıyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Türkiye'nin nükleer serüvenine 1956 yılında başladığını, ancak somut olarak projelerin gerçekleşmesinin 2010'dan sonra mümkün olabildiğini belirtti.

Bu süreçte mevzuat engeli ile karşılaştıkça bunlarla ilgili düzenlemeler yaptıklarına değinen Yamaç, 'Mevzuat yazılırken nükleer santral yapılacak diye yazılmadığı için, karşılaştığımız kısır döngüyü Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yaparak aşmaya çalışıyoruz.' dedi.

Müsteşar Yardımcısı Yamaç, dünyada 442 nükleer santralin faal olduğunu, 66'sının inşaatının ise devam ettiğini bildirdi.

Yamaç, şöyle devam etti:

'ABD'de 99 santral var, 5 tane daha yapılıyor. Fransa'da 58 santral var, yeni santraller yapıyor. 'Almanya nükleerden vazgeçti' deniliyor. Almanya, nükleer santrallerin yarısını ömrü dolduğu için kapattı, diğer yarısı ise şu anda faal olarak elektrik üretmeye devam ediyor, ancak yeni santral yapmıyor. Japonya Fukuşima'dan sonra nükleer santrallerin tamamını kapattı, iki üniteyi tekrar işletmeye aldı, şu anda 17 nükleer santralin lisanslama süreci devam ediyor.

Nükleer santrallerden vazgeçen iki ülke Japonya ve Almanya. Ancak Japonya tekrar nükleer santralleri devreye almaya çalışıyor. Çünkü, santrallerinin tamamını kapattıktan sonra yıllık petrol ithalatının ekonomilerine maliyeti 40 milyar dolar olmuştur. Bu sürdürülebilir olmadığı için nükleer santralleri tekrar gündemlerine aldılar.'

- 'Paris'in 70 kilometre yakınında nükleer santral var'

Yamaç, 'nükleer enerji-tarım' dengesine bakıldığı zaman, tarım ürünleri ihracatındaki ilk 8 ülkenin hepsinde de nükleer santraller olduğunu kaydederek, Paris, Londra, Madrid ve New York gibi şehirlerin 70-100 kilometre yakınında nükleer santrallerin olduğunu vurguladı.

Nükleer santrallerde deniz suyu sıcaklığının çokça tartışıldığını belirten Yamaç, 'Mevzuatta 'deniz suyu sıcaklık artışı 2 dereceyi geçemez' deniliyor. Akkuyu'da deniz suyu sıcaklığı 0,5 derece artacak.' diye konuştu.

Müsteşar Yardımcısı Yamaç, yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda, Akkuyu'nun nükleer santral yapılacak en iyi yer olarak ortaya çıktığını bildirdi.

- 'Nükleer santrale karşı değiliz ama...'

CHP İçel Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, İçel Akkuyu'da nükleer santral yapılmasına karşı olduklarına dikkati çekerek, 'Zaten Ruslar bunun teknolojisini bize vermeyecekler, sadece elektrik üretilecek.' dedi.

MHP İçel Milletvekili Baki Şimşek, 'Nükleer santrale karşı değiliz ama yer seçimi olarak Akkuyu'da yapılmasını istemiyoruz. Daha uygun yerler var.' ifadesini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İsveç'in enerjisinin yüzde 40'ını çöp atıklarından elde ettiğini, hatta kendi çöpü yetmediği için diğer ülkelerden çöp ithal ettiğine işaret etti.

AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, dünyanın nükleer santralleri kullandığını, Türkiye'nin de kullanması gerektiğini vurgulayarak, 'Hatta bunun için çok çok geç kalınmıştır. Bu teknolojiyi bir an önce kullanmamız gerekiyor.' dedi.

Komisyon, konuşmaların ardından teklifin, komisyonu ilgilendiren 4 maddesini benimsedi.

Kaynak: AA