Makedonya'daki Erken Genel Seçim

Makedonya'daki sağ eğilimli VMRODPMNE yanlısı bir grup gösterici, muhalefetteki SDSM ittifakı ile muhafazakar BESA Hareketinin seçim itirazlarının Devlet Seçim Komisyonunda görüşülmesini protesto etti.

Makedonya'daki sağ eğilimli İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) yanlısı bir grup gösterici, gece geç saatlere kadar devam eden Devlet Seçim Komisyonunun (DIK) itiraz görüşmelerini protesto etti.

Makedonya'da 11 Aralık'ta yapılan erken genel seçimin ardından DIK'in açıkladığı ilk resmi olmayan sonuçlara göre, ülke meclisinde 51 sandalye kazanan VMRO-DPMNE yanlıları, muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ittifakı ile muhafazakar BESA Hareketinin seçim itirazlarının DIK tarafından görüşüldüğü esnada protesto düzenledi.

Başkent Üsküp'teki DIK binası önünde toplanan yüzlerce gösterici, VMRO-DPMNE'nin 11 Aralık seçimlerinde kazandığı demokratik hakların 'çalınmasına' izin vermeyeceklerini açıkladı.

Eski Dışişleri Bakanı ve VMRO-DPMNE yetkililerinden Antonio Miloşoski, alanda yaptığı açıklamada, DIK'in mecliste 51 sandalye kazanan VMRO-DPMNE'nin zaferini kabul etmesi çağrısında bulundu.

Makedonya'nın krizlere ihtiyacı olmadığını söyleyen Miloşoski, 'Seçimlere gelmek için iki buçuk yıl krizdeydik. Seçimlere geldik. Dürüsttük, oylamaya katıldık ve kazandık. Makedonya'nın istikrarlı ve gelişmiş olması için zaferimizin onaylanmasını istiyoruz.' dedi.

- 'Makedonya'da Makedon halkı kazandı'

Devlet Arşivleri Müdürü Filip Petrovski de ülkedeki yabancı diplomatlardan 'DIK'in üzerinden ellerini çekmeleri' talebinde bulunarak, 'Huzursuzluk çıkarmaları için DIK üyelerine güç vermeyin. Yeni bir Taksim ve Kiev'e ihtiyacımız yok. Makedonya'da Makedon halkı kazandı ve onları daha fazla kışkırtmayın.' dedi.

Üsküp'te toplanan göstericiler, DIK'in itirazlara ilişkin oturumunun gün içerisinde devam edeceğini açıklaması üzerine alandan ayrıldı.

Bu arada, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, VMRO-DPMNE 51, SDSM 49, Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) 10, BESA 5, Arnavutlar İçin İttifak 3 ve Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) 2 milletvekili elde etti.

11 Aralık'ta yapılan seçimin ardından, VMRO-DPMNE Genel Başkanı Nikola Gruevski de SDSM Genel Başkanı Zoran Zaev de “zafer” ilan etmişti.​

Kaynak: AA