DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi Konferansı Toplandı

Konferansta, sigaranın sebep olduğu zararlardan tüm tütün ürünleri üreticisi firmalarının sorumlu tutulması istendi.

Dünyanın 180 ülkesinden bin 500 katılımcı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) taraflar konferansı için Hindistan'da bir araya geldi.

Konferansta, sigaranın yol açtığı zararlardan tütün ürünleri üreticisi firmaların sorumlu tutulması ve söz konusu firmaların etkisinden kamu sağlığı politikalarının korunması talep edildi.

E-sigara satışına yasak getirilmesine ya da satışa ilişkin ayarlama yapılmasına dair bir bildirinin kabul edildiği konferansta, katılımcı ülkeler, tütün çiftçileri için alternatif geçim kaynağı temin edilmesi konusunda anlaştı.

Katılımcılar, konferansta alınan kararları etkilemek amacıyla toplantılara sızmaya çalışan tütün üreticisi firmalar hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Bildiride, hükümetler, büyük tütün üreticisi şirketlerin, sağlık politikalarını hiçe saymaya, tütün satışlarını kısıtlamaya ve TKÇS uygulanmasını baltalamaya yönelik çabalarına karşı uyarıldı.

DSÖ, sıkı önlemler alınmaması halinde, sigaranın, 21'inci yüzyılda yaklaşık bir milyar kişinin hayatına mal olacağını bildirdi.

DSÖ tarafından müzakere edilen ve dünyada tütün kontrolüne yönelik ilk uluslararası anlaşma niteliğini taşıyan TKÇS, Cenevre'de düzenlenen 56. Dünya Sağlık Asamblesi’nde 21 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilmişti.

Kaynak: AA