İbadi'nin Reform Kararları

Irak Meclisi'ndeki Bedir Grubu, Başbakan Haydar el-İbadi'nin, reform programı kapsamında, bazı bakanlıkların lağvedilmesi ya da birleştirilmesi kararıyla ilgili "gerekçe" sunmasını istedi.

Bedir Grubu'ndan yapılan açıklamada, "Bazı bakanlıkların lağvedilmesi veya birleştirilmesi kararı, bakanların başarısızlığı mı yoksa yolsuzluk suçlamalarıyla mı ilgili?" sorusu yöneltilerek, Başbakan İbadi'nin, sözkonusu kararları hangi ölçü ve gerekçelerle aldığını kamuoyuna açıklaması gerektiği belirtildi.

Şii Bedir milis gücüne sahip ve İran'a yakınlığıyla bilinen Hadi el-Amiri'nin lideri olduğu Bedir Grubu, mecliste 22 sandalyeyle temsil ediliyor. Lağvedilen İnsan Hakları Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığıyla birleştirilen Çevre Bakanlığı, Bedir grubunun elindeydi.

Başbakan İbadi, 16 Ağustos tarihinde aldığı kararla 33 olan bakanlık sayısını 22'ye indirmişti. Bu çerçevede İnsan Hakları, Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet, Vilayet ve Parlamento İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı lağvedilmişti.

Öte yandan İbadi, Hristiyanlara ayrılan Bilim ve Teknoloji Bakanlığını Yüksek Öğretim Bakanlığı, Bedir Grubu'na bağlı Çevre Bakanlığını Sağlık Bakanlığı, Belediyeler Bakanlığını İskan ve İmar Bakanlığı ve Turizm Bakanlığını da Kültür Bakanlığı ile birleştirilme kararı almıştı.

Kaynak: AA